Bombnedslag som satte ner foten

Magdalena Ogórek behöver pengar till valkampanjen Foto: magdalenaogorek.eu

Magdalena Ogórek – oenig med sitt parti
Foto: magdalenaogorek.eu

Magdalena Ogórek ställer upp för SLD (Vänsteralliansen). Det var en oväntad kandidat, och eftersom hon ser ut som en fotomodell förutsatte de politiska debattörerna att hon var dum i huvudet. Hon är nog lite okonventionell, men knappast dum.

Hon är född 79, drygt 35 år gammal. När SLD-ledaren Leszek Miller förde fram henne som partiets presidentkandidat talade han vackert om att ungdomen var framtiden.

– Hon är symbolen för hur polsk politik öppnas upp för en ny generation unga män och kvinnor, sade han. En symbol för enighet, fjärran från alla partipolitiska stridigheter.

Ogórek är religionshistoriker och till meriterna räknas jobb i förvaltningen, både på departementsnivå och på EU-nivå, berättade Miller. Även ett konsultjobb på centralbanken fanns med i hennes CV. Det visade sig vara ganska tillfälliga inhopp – men programledare på tv hade hon varit, det visste alla.

Ogóreks valkampanj gick som smort ända tills partiledningen tyckte att hon skulle ägna sig lite extra åt de distrikt där partiet har sina kärnväljare. Det är en samling övervintrade stalinister, och Ogórek satte klackarna i marken:
Aldrig i livet, det skulle ju vara som att fraternisera med dem som stödde krigstillståndet.

Och när Ogórek fick veta att SLD bearbetade ryska ambassaden i Warszawa för att få fram ett möte med Putin – ja då hoppade hon av, fortsatte sin kampanj som oberoende kandidat och partiet stod där med räkningarna.
Ogórek är vänsterpolitiker. Hon vill sänka skatten för låginkomsttagare – inklusive pensionärer – och hon stöder legalisering av marijuana. (wB 10 maj 15)