Kontroversiell spritmagnat

Janusz Palikots popularitet har dalat.

Janusz Palikots popularitet har dalat.

Janusz Palikot kommer från Lublin, föräldrarna var kommunister men lämnade partiet när sonen engagerade sig i kampen för oppositionen och greps av polisen.

Han läste filosofi vid universitetet men bedrev affärsverksamhet under tiden, handlade först med vin och champagne. Sålde bolaget och startade ett nytt: flaggskeppet är Żołądkowa – (en ganska söt Besk) som har gett honom goda inkomster. Han har också gett ut en tidning och haft eget förlag.

2005 gick han med i PO i Lublin, valdes in i sejmen och hamnade i kommittén Den vänliga staten – ett projekt som skulle minska byråkratin och föra administrationen närmare medborgarna. Men han var kontroversiell, pekade ut dåvarande presidenten Lech Kaczynski som alkoholist – när man var i presidentpalatset låg det alltid tomma småflaskor, sådana man får när man flyger, i papperskorgarna, sade Palikot. Om man smygsuper flygsprit är man alkoholist.

Han krävde att president Kaczynski skulle offentliggöra resultatet av en hälsoundersökning han genomgått. Han krävde det flera gånger, och alltfler övertygades om att han nog hade rätt. Utom PiS-arna, som rasade. Hälsodeklarationen kom aldrig, och premiärminister Donald Tusk fick läxa upp sin parlamentariker Palikot.

2010 hoppade Palikot av och bildade ett eget parti, Palikotrörelsen. Han gick ut och frågade väljarna: Vilka frågor vill ni att vi ska driva? Och han uppmanade folk att ansluta sig till partiet för att driva frågor de tyckte var viktiga. Partiet fick 19 % av rösterna i valet året därpå. Bland dem som tog plats i sejmen fanns Robert Biedron, Polens första öppet homosexuella politiker, och Anna Grodzka, världens första transsexuella parlamentariker, skrev medierna. Det var mycket djärvt i Polen.

Palikot själv fortsatte att provocera. Han krävde att Polen skulle följa konstitutionen och inte ha religiösa symboler i parlamentet (det hänger ett kors i kammaren), han ville avskaffa religionsundervisningen i skolorna, han ville införa registrerade partnerskap, han ville att staten skulle bidra till barnlösa par som ville försöka med provrörsbefruktning, han ville legalisera så kallade mjuka droger och rökte marijuana i parlamentets lokaler. Han vill ha platt skatt, öka anslagen till kultur, höja pensionsåldern, ha varannan damearnas på valsedlarna.

Han uppfattas i första hand som missnöjespolitiker och populist. Hans popularitet har rastat, och Palikotrörelsen, som efter diverse politikeravhopp stöpts om till Din Rörelse, får enstaka procent i opinionsmätningarna. Dessutom är han så grov i mun att folk har svårt att ta till sig vad han säger. (wB 10 maj 15)