Andrzej Lepper har lämnat den politiska scenen

Andrzej Lepper, som veckotidningen Wprost avbildade honom under sexskandalen i vintras.

En av den polska politikens mest kontroversiella makthavare har lämnat scenen för alltid. Den 5 augusti återfanns Andrzej Lepper, 57, död i sitt tjänsterum i Samoobronas partihögkvarter i Warszawa. Han hade begått självmord. Vid begravningen i hemstaden Krupy i västra Polen närvarade en representant för presidentens kansli, flera sejmledamöter – samt expresident Lech Wałęsa, som hävdade att det var en ”kristen plikt”.

Detta var slutet på en t.o.m. efter polska förhållanden ovanligt färgstark och skiftande karriär. Lepper blev efter kommunismens fall talesman för de polska bönderna, som var illa trängda av lån som de tagit för att modernisera sina i de flesta fall hopplöst föråldrade lantbruk. I motsats till alla övriga östeuropeiska stater hade nämligen kommunistregimen misslyckats med att kollektivisera lantbruket i Polen. De enda jordar som blev statsjordbruk, PGR, var de adelsgods, framför allt i östra Polen, som nationaliserats och de av de tyska flyktingarna övergivna gårdarna i de nya polska västområdena.

Klådde upp fogden

När marknadsekonomin infördes genom ”chockterapin” i början av 1990-talet, kunde bönderna inte betala tillbaka de lån de tagit på förmånliga villkor under slutet av kommunisttiden. Kronofogdarna började göra sina räder ute i byarna för att mäta ut gårdarna. Men Andrzej Lepper, som föddes i en by och gått igenom lantbruksgymnasium, fastän han hoppade av före studenten, samlade några meningsfränder, som klådde upp fogden.

Därefter grundade han partiet Samoobrona, som betyder Självförsvar. Ett bondeparti som i grundarens anda gärna tog till utomparlamentariska metoder. Lepper, vars korta och satta figur vittnade om att han varit proffsboxare, gjorde sig känd för att blockera motorvägarna med sina anhängares traktorer. Dessutom uppmanade han lantbrukarna till betalningsstrejk. Sin mest spektakulära aktion utförde han när han bröt sig in i ett godståg med last av importerad spannmål och hällde ut säden på rälsen. Härvid uppstod ett dilemma, då han som sejmledamot åtföljdes av poliser som säkerhetsvakter. Men hur skulle poliserna uppträda i en olaglig aktion?

Samoobrona nådde sin kulmen vid valet 2005, då det fick 11,5 procent av rösterna.  Då hade också ledaren fått posten som lantbruksminister först i Kazimierz Marcinkiewicz kortlivade regering och därpå i Jarosław Ka-czyńskis. Man skulle kunna tycka att de bägge högerpopulisterna skulle passa bra ihop men Lepper, som aldrig skrädde orden, irriterade Kaczynski med att kräva för mycket för böndernas räkning i statsbudgeten.

Sexskandalen

Lepper fick lämna regeringen i september 2006, men en månad senare fick han komma tillbaka igen eftersom han hade de katolska böndernas öra.

Nästa gång var det värre. Sommaren 2007 fick Lepper avsked på grått papper av Kaczyński. Han hade tagit emot mutor för att tillåta att man byggde på mark som var reserverad för jordbruk.

Sedan kom sexskandalen. 2006 anklagades Lepper och partivännen Stanisław Lyzwiński av  Aneta Krawczyk, en av Självförsvars kommunalpolitiker, för att ha tvingat henne till sex. Annars fick hon inte jobb på partikansliet. Lyzwiński blev dömd och uteslöts ur partiet. Lepper överklagade sin dom, och vid hans död väntade ännu en rättegång mot honom. De tidigare hade han lyckats slingra sig ur.

För hans trogna anhängare var hans bortgång en chock. Tidigare sejmledamoten Renata Beger kunde inte tro att han tagit sitt liv:

– Det är inte likt Andrzej, sade hon. Han var mycket religiös.

En annan vän, Piotr Tymchowicz, återgav dock ett samtal han haft med Lepper dagen före hans bortgång:

Gunnel Arbin.

– Han sade att han hade fått nog av det politiska moraset, att han var ledsen och uttröttad. Jag övertalade honom att lägga av politiken och ägna sig åt affärer.

Och det stämmer nog att Lepper var en politisk fördetting. I valet 2007 fick Samoobrona bara 1,8 procent. Inte mycket bättre gick det i presidentvalen trots att han ställde upp  inte mindre än fyra gånger.