Anne Applebaum anklagas för lögn om Smolensk

Det havererade Smolenskplanet. Bild: Wikipedia.

I en krönika i Washington Post nyligen skrev den amerikanska journalisten Anne Applebaum, som är gift med Polens förre utrikesminister Radosław Sikorski, att flygolyckan vid Smolensk 2010, då president Lech Kaczyński och 95 andra personer omkom, definitivt inte orsakades av någon rysk konspiration.

Läsare som känner till mina senaste krönikor vet att jag inte  drar mig för att påpeka ryska konspirationer där jag ser dem. Men det finns bara inga tecken som tyder på någon i Smolensk. Polska rättsmedicinska experter var på plats inom några timmar. De fick omedelbart de svarta lådorna och transkriberade dem minutiöst. Inspelningen från cockpit kan höras på nätet, och omständigheterna är plågsamt tydliga. Presidenten var sen; han hade planerat en direktsändning från Katyn. När de ryska flygledarna ville omdirigera planet på grund av tjock dimma gick han inte med på det. Flygvapenchefen befann sig i cockpit och pressade piloterna att landa: Var modiga, ni kommer att klara det, sade han till dem. Enligt den officiella rapporten, skriven av landets främsta luftfartsexperter slog planet först i ett träd, sedan marken och bröts sedan sönder.

Det har fått Polska Journalistförbundets ordförande Krzysztof Skowroński att å förbundets vägnar skriva ett öppet brev till tidningen där de beskyller Applebaum för att komma med falska anklagelser.

För det första fanns det inga domstolsexperter i Smolensk direkt efter katastrofen, skriver Skowroński. För det andra har polackerna inte deltagit i undersökningen av flygplansvraket eller de svarta lådorna, de fick inte ens komma i närheten av dem. Polen har bara fått ofullständiga kopior av inspelningarna från ryssarna.

För det tredje föreslog de ryska flygledarna inte någon gång att det polska planet skulle landa någon annanstans. Till sist förnekar experterna att den röst som hörs på inspelningen var general Błasiks. Att generalen tvingade piloterna att landa trots det dåliga vädret är en allvarlig anklagelse, och det s.k. citatet ”Var modiga, ni kommer att klara det!” är en förfalskning, skriver Journalistförbundets ordförande. Applebaums påstående är särskilt upprörande eftersom det lägger skulden på general Błasik, och indirekt även på president Kaczyński, för katastrofen och för 96 personers död.

Han försäkrar att PiS egna, politiskt obundna forskare, som i fyra år undersökt olyckan, är otadliga, och att resultatet av deras forskning finns på engelska på Smolenskkonferensernas webbplats.

Han avslutar med att arbetet med filmen Smolensk inleddes redan på den förra regeringens tid (där Applebaums man alltså var utrikesminister) och att försvarsminister Antoni Macierewicz aldrig har sagt att den ökända antisemitiska skriften Sion Vises Protokoll skulle vara sann, samt att Washington Posts läsare vilseleds av Applebaums påståenden.

Washington Post har varken publicerat eller kommenterat Journalistförbundets brev. (Polskie Radio 4 okt 16)

Brevet finns i sin helhet på Polskie Radios webbplats >>

Anne Applebaums krönika i Washington Post >>