Ansedda f.d. politiker manar polackerna att försvara demokratin

En rad prominenta politiker i Polen har skrivit ett öppet brev till polackerna, där de menar att de närmaste månaderna blir avgörande för rättssäkerheten i Polen. Det är tre före detta presidenter, Lech Wałęsa, Aleksander Kwaśniewski och Bronisław Komorowski; flera före detta utrikesministrar som Radosław Sikorski och Włodzimierz Cimoszewicz samt välkända dissidenter från kommunisttiden som Władysław Frasyniuk och Bogdan Lis.

De framhåller att regeringens negativa inställning till EU och Konstitutionsdomstolens kris riskerar att begränsa Polens rättigheter i EU. Antieuropeiska och främlingsfientliga uttalanden och beslut underminerar sammanhållningen inom EU och gynnar det imperialistiska Ryssland, skriver de seniora politikerna. Polen som tidigare har varit en pålitlig och respekterad partner i EU och Nato håller på att bli ett problemland. Grunden för vår säkerhet och ekonomiska utveckling är i gungning, Polen går mot maktfullkomlighet och isolering.

De uppmanar polackerna till en mobilisering till demokratins försvar. Parlamentets beslut dikteras av Lag och Rättvisa (PiS), som bortser från minoriteternas intressen och argument. Ett totalförbud mot abort är på gång, och en rad konflikter i samhället bara eskalerar, skriver de.

De uttrycker respekt för ledamöterna i Konstitutionsdomstolen, för Kommittén för Demokratins Försvar (KOD), för EU och Nato, och vädjar till politiker i det styrande lägret att inte medverka till beslut som är skadliga för demokratin och staten.

Undertecknarna av detta upprop har olika åsikter om en rad av Polens problem, men vi är eniga i övertygelsen om att förnuftiga förändringar är beroende av att man upprätthåller demokratin i Polen, skriver de som avslutning.

Regeringen avfärdar uppropet.

De där herrarna tror att det är de som är demokratin men jag har en annan uppfattning, säger premiärminister Beata Szydło. Polackerna har valt oss att leda landet i allmänna val.

Det är absurt att hävda att demokratin i landet är hotad, säger kulturminister Piotr Gliński, som också är en av regeringens vice premiärministrar.

Jag råder de där herrarna att acceptera valresultatet från 25 oktober förra året, säger Szydłos kanslichef Beata Kempa. Det är nationen, inte ett fåtal personer som beslutar vem som ska styra landet. (Warsaw Business Journal, Polskie Radio, gazeta.pl 25 april 16)