Antimuslimska affischer på moskén i Poznan

Polen fritt från islam! Så stod det på ett tiotal affischer som klistrats upp på moskén i Poznań. Det var den antiislamska organisationen Polska Liga Obrony (Polska försvarsligan) som stod bakom aktionen.

Krönika Dorota Tubielewicz Mattsson

Dorota Tubielewicz Mattsson

Det var i söndags som imamen Youssef Chadid la märke till ett tiotal affischer som satt uppklistrade på fasaden och dörren till Muslimska kulturcentret.

Jag hoppas de hittar förövarna, säger Chadid.

Och det blir nog inte så svårt eftersom bilderna publicerades på ligans Facebooksida.

Polska försvarsligan är en organisation som, enligt egen utsago, ”visar på islams verkliga ansikte och motverkar islamiseringen av Polen”. Organisationen vill att samtliga immigranter ska lämna fingeravtryck samt att de redan vid gränsen deklarerar vilken tro de bekänner sig till.

Polska försvarsligan publicerade tre bilder. Bildtexterna är fulla av hat.

Imamen i Poznan härstammar från Marocko och har bott i Polen i 20 år.

Jag försöker plädera för en moderat islam som inte hamnar i konflikt med andra, säger han.

Som alla människor fördömer jag varje slags våld och aggression. Varje problem kan man lösa på ett fredligt sätt, men det behövs lite god vilja från båda sidor. Det är lättare att visa sin styrka om man tillgriper våld. Alla riktiga muslimer i världen har fördömt attacken på Charlie Hebdo, konstaterade han efter terroristattackerna mot den franska satirtidningen Charlie Hebdos redaktion nyligen.

Det är klart vi är rädda. Vi är i minoritet, folk stirrar på oss som på terrorister. Men våra barn är ju polacker, de är födda här. Vi bråkar inte med någon, understryker Chadid.

Chadid berättar om hur barn i det muslimska samfundet blir angripna och skrämda. Dessutom kommer det kränkande mail till Muslimska kulturcentret. De som skickar dessa mail vill att vi ska försvinna från Polen, förklarar han.

De flesta polacker har aldrig kommit i kontakt med islam. De antiislamska stämningarna i Polen är framkallade av massmediala rapporter om terrorister och islamistiska fanatiker, säger sociologen Krzysztof Podemski från Adam Mickiewicz-universitetet i Poznan. Man kan därför anta att det som medlemmar i Polska försvarsligan ställer till med är enbart en kopia av det som pågår i Tyskland och Frankrike, tillägger han.