Äntligen har Kraków fått sitt nya operahus!

Den gamla operettbyggnaden, som från början var ridhus, har på ett elegant sätt fogats in i den halvcirkelformade entrébyggnaden med huvudingång och foajé.

Den gamla operettbyggnaden, som från början var ridhus, har på ett elegant sätt fogats in i den halvcirkelformade entrébyggnaden med huvudingång och foajé.

Efter många års diskussioner har Kraków äntligen fått ett nytt, modernt operahus! Den 13 december 2008 var det dags för den högtidliga invigningen med framförandet av Kraków-kompositören Krzysztof Pendereckis ”Djävlarna från Loudun” .

Hittills har rösterna varit mycket positiva och många har länge längtat efter en riktig operascen i det man gärna själv vill kalla Polens kulturhuvudstad.

Bland Europas modernaste

Arkitekterna kommer från Kraków och heter Romuald Loegler, hans medarbetare Piotr Urbanowicz och Grzegorz Dresler.
Sex rörliga vridscener i stora salongen, datorstyrt akustiskt tak, rörligt orkesterdike gör detta operahus till något av det allra modernaste i Europa.

Byggnationen startade år 2004 och den varmt vinröda ytterfasaden har i några år dragit till sig nyfikna blickar. Den gamla historiska operettbyggnaden, som från början tjänade som ridhus, har på ett elegant sätt fogats in i den halvcirkelformade entrébyggnaden, där huvudingång och foajé med kassor finns. Så småningom kommer här att öppnas restaurang.

Operan har tre scener; den största har plats för drygt 700 gäster på 300 kvm, en ytterligare scen för 200 personer och en tredje s.k. kammarscen. Utrustningen är supermodern – här ska man kunna sätta upp de mest avancerade operaföreställningar.

Billiga biljetter

VinjKArinNowakI repertoaren för mars kan man hitta Lucia från Lammermoor av Donizetti, Rigoletto av Verdi samt Spader dam av Tjajkovskij. Biljettpriserna varierar, men är för svenska förhållanden mycket billiga; från ca 30 zloty – 80 kronor och uppåt.

Text: Karin Maltestam
Foto: Jerzy Nowakowski

Operan ligger centralt, på ul. Lubicz 48, ett par hundra meter bakom central- och bussstationen. Spårvagn 4 mot Nowa Huta passserar här.