En av veckans snackisar handlar om att PiS-regeringen ersatt kvalificerad personal på de statliga hästavelsgårdarna med politiker som har samma syn som PiS på hur staten ska fungera.

Ystra hästar på Janów. Foto: Stanisław Godula.
Marek Trela och Jerzy Białobok, mångåriga chefer för den berömda arabhästuppfödningen i Janów och Michałów, har fått sparken.
De har båda jobbat med hästar i decennier, de är experter på uppfödning av arabhästar och erkända auktoriteter på området. Under deras ledning har de polska arabhästarna blivit berömda och säljs över hela världen. Den årliga auktionen i Janów drar till sig eliten av världens hästuppfödare. Förra årets auktion slog alla tidigare rekord, de sålda hästarna inbringade fyra miljoner euro (39,8 miljoner svenska kronor).
Uppfödning av arabhästar är en konst och det som generationer av hästuppfödare har skapat kan blixtsnabbt förstöras om man inte har den nödvändiga kunskapen och känslan, säger hästexperten Jerzy Sawka. Att avskeda Trela och Białobok, två erfarna uppfödare, är fullständigt ansvarslöst.
Men Janów och Michałów är statlig egendom och regeringen kan av- och tillsätta personal, vilket man alltså nu har gjort.
Marek Trela är veterinär i grunden, och hans efterträdare Marek Skomorowski är ekonom. Han är också medlem i högerpartiet Solidarna Polska (Solidariska Polen), allierat med regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS). Med rörande uppriktighet erkänner han att han inte har en aning om hästar och hästuppfödning. Men han kan lära sig.
Beata Kempa, kanslichef hos premiärminister Beata Szydło, menar att det inte är något konstigt att avsätta tidigare chefer om ”man har olika syn på hur staten ska fungera”.
Vad ”synen på staten” har med hästuppfödning att göra är svårt att förstå.
PiS visar samma attityd som kommunistpartiet gjorde på sin tid – de är övertygade om att partikamraterna sköter verksamheten bättre med hjälp av sin ideologi. För både Janów och Michałów har i årtionden gått med stor ekonomisk vinst och behövde varken styras upp ekonomiskt eller administrativt.
Varför avskedade man då två så respekterade, kunniga och erfarna chefer? Agencja Nieruchomosci Rolnych (Jordbruksfastighetsbyrån) talar om ”bristande veterinärtillsyn”. Det handlar om stoet Pianissima som avled i kolik under en operation. Marek Trela är veterinär och vet att sådant händer. Men att gå miste om 3 miljoner euro gör intryck.
Det andra anklagelsepunkten är att ”de utländska köparna fick ta fler embryon än vad polska bestämmelser tillåter”. Handeln med embryon är till för att säkra fortbeståndet och få fram stamhästar. I Polen får bara ett embryo om året tas från varje sto, men utomlands finns inte den begränsningen. Janów och Michałów arrenderar ut sina ston till uppfödare i utlandet och därför talade man i kontrakten om två till fyra embryon. Det kan knappast vara tal om lagbrott eftersom det hela skedde i ett land där det är tillåtet och var detaljerat beskrivet i kontrakten.
Den tredje anklagelsepunkten är mer svävande och handlar i stora drag om att man ”ingått avtal om arrendering av ston, avtal som inte till fullo säkrat polska intressen”. Vad det konkret innebär är oklart.
De sparkade cheferna har uttalat sig officiellt i en skrivelse. De bemöter ”kritiken” och avfärdar den lugnt och sakligt. Pianissima blev plötsligt sjuk och sjukdomsförloppet blev snabbt och dramatiskt – därför fick hon avlivas. Hon har aldrig varit till salu och därmed kan priset på henne inte fastställas. Veterinärvården och förhållandena i stallen i Janów har blivit en förebild för många utländska hästuppfödare.
Att flytta över embryon från ett sto till ett annat är en komplicerad och dyrbar process som ofta misslyckas. Att arrendera ut hästar till och från andra uppfödare skapar möjligheter att introducera nytt blod och därmed bredda den genetiskt smala populationen. Tack vare den teknologiska utvecklingen kan man numera handla med säd och arrendera ut ston – arrendatorn tränar, förbereder och ställer ut hästen mot möjligheten att ta embryon från henne. Antalet embryon bestäms av kontraktet som realiseras utomlands där andra lagar gäller.
Samtliga kontrakt som ingicks skulle säkra bolagets och den polska hästuppfödningens intressen, skriver Trela och Białobok.
Upprördheten bland uppfödarna, hästälskarna och allmänheten är stor. Det är ytterligare ett av PiS oförklarliga, irrationella beslut som bara avslöjar regeringspartiets maktfullkomlighet, girighet och okunnighet.
Mest av allt är det synd om hästarna som knappast förstår att ideologi står över kunskap och sunt förnuft.
Dorota Tubielewicz Mattsson