Arabski: Vi förberedde inte Smolenskresan

Det havererade Smolenskplanet. Bild: Wikipedia.

Det havererade Smolenskplanet. Bild: Wikipedia.

Varken jag eller premiärministerns kansli deltog i förberedelserna av framlidne presidenten Lech Kaczyńskis flygresa till Smolensk. Den resan arrangerades av presidentens kansli.

Det sade den hemkallade ambassadören Tomasz Arabski på torsdagen i den rättegång som initierats av anhöriga till offren i flygolyckan 2010.

Arabski var 2010 kanslichef hos dåvarande premiärministern Donald Tusk men utnämndes senare till ambassadör i Spanien. Han anklagades då av regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) för att smita undan sitt ansvar. PiS ordförande Jarosław Kaczyński är tvillingbror till den omkomne presidenten och övertygad om att Ryssland sprängde planet för att bli av med presidenten, som var kraftfull motståndare till Tusks ambitioner att minska spänningarna med Moskva.

Andra anhöriga är mer inne på att arrangemangen inför resan inte sköttes som de skulle.

Som kanslichef var jag aldrig med om att arrangera någon av presidentens resor, varken inom eller utomlandet, sade Arabski. Däremot checkade kansliet som man alltid gör med flygstaben att flygningen inte kolliderade med andra flygningar för 36 regementet (som skötte regeringens och presidentens resor). Att kolla flygplatsernas status låg på flygvapnet, inte på premiärministerkansliet.

Eftersom jag alltså inte deltog i förberedelserna kommer jag inte att svara på några frågor under rättegången, sade den förre kanslichefen.

Om han hade varit oskyldig hade han en möjlighet att bevisa det genom att svara på frågorna sade Piotr Walentynowicz, som är anhörig till ett av offren, den forna Solidaritetsaktivisten Anna Walentynowicz. Men nu uppstår ett stort utrymme för spekulationer om hans trovärdighet.

Walentynowicz menar att Arabski är nonchalant mot domstolen och offrens familjer.

Det är ju synd att Arabski höll sig undan så länge att hans gode vän Donald Tusk förlorade makten i landet, för nu står han inte över lagen utan är som vi andra, sade Walentynowicz.

En av offrens advokater begär att också Tusk, numera ordförande i Europeiska rådet, ska höras i rättegången. Som stöd för det anger han ett utdrag ur en bok av Janusz Palikot, ordförande i det lilla partiet Twój Ruch. I utdraget beskriver Palikot vad som händer när regeringsplanen inte kan användas, och i det här fallet skulle det vara Tusk som avgjorde vem som skulle få använda flygplanen, och därför bör rätten höra honom, sade advokaten.

Enligt president Kaczyńskis utrikeschef var det regeringens och inte presidentens kansli som hade kontakt med Ryssland inför resan till Smolensk. (Rzeczpospolita och wB 11 aug 16)