Årets Man och Polens affärer

Jarosław Kaczyński, ordförande för det konservativa oppositionspartiet PiS (Lag och Rättvisa), utnämndes igår till Årets Man av Economic Forum i Krynica i sydöstra Polen.

Utnämningen blev en överraskning även för Kaczyński själv.
Jag har räknat med mycket, men inte att få pris av Economic Forum, sade han.

Krönika Dorota Tubielewicz Mattsson

Kommentar
Dorota Tubielewicz Mattsson

Många av deltagarna vittnade om den avsmak de kände under ceremonin. Avsmaken blev än större när chefen för Economic Forums programråd, Zygmunt Berdychowski, hävdade att beslutet var enhälligt. Men snart visade det sig att beslutet var långt ifrån enhälligt och att Berdychowskis utspel var en lögn.

Marek Sowa från regeringspartiet PO (Medborgarplattformen) har på Twitter publicerat namnen på samtliga kandidater och hur många röster de fått. Av 29 röster fick Kaczyński nio och Ukrainas premiärminister Arsenij Jatsenjuk sju. Det fanns ytterligare tre kandidater.

Ett par medlemmar i programrådet säger att Berdychowski var mycket mån om att Kaczyński skulle vinna, att han ville ställa in sig hos de nya makthavarna, skriver tidningen Gazeta Wyborcza.

Kommentarerna om valet av Årets man är många.

Hela ceremonin var surrealistisk, det dröp av fjäsk och inställsamhet, sa förre premiärministern Włodzimierz Cimoszewicz till TVN 24.

Förre presidenten Aleksandr Kwaśniewski var mer diplomatisk – i stället för fjäsk talade han om konformism. Båda ifrågasatte meningen med att i fortsättningen delta i detta hittills så respektabla evenemang.

Economic Forum i Krynica hålls varje år sedan 25 år tillbaka och är en viktig mötesplats för politiker och företagare från Öst- och Centraleuropa. Hittills har Forum åtnjutit stor respekt men allt fler deltagare funderar nu på att dra sig ur evenemanget.

Många ställer sig frågan vad Jarosław Kaczyński har gjort för det polska näringslivet för att förtjäna en sådan utmärkelse. Vissa elakingar hävdar att hans största förtjänst är att han ligger utanför politikens mittfåra och därmed inte stör näringslivets utveckling. Andra, som det nya partiet NowoczesnaPLs ledare Ryszard Petru, påstår lika elakt att Kaczyńskis enda kontakt med företagsamheten var när han för länge sedan stal månen (som barn spelade han och hans bror huvudrollen i barnfilmen O dwoch takich, co ukradli księzyc (Om de två som stal Månen). Under sin tid som premiärminister var Kaczyński mycket kritiskt inställd till den fria företagsamheten och hans relationer med näringslivets representanter var kyliga.

Även bland hans egna anhängare var häpnaden stor. Parlamentarikern Krystyna Pawłowicz försäkrar visserligen att hon vet varför Kaczyński fått priset men hon vägrade att tala om det. Beata Szydło, PiS kandidat till premiärministerposten, torkade bort en tår (hon var naturligtvis rörd, inte ledsen). Och sin vana trogen att överallt bedriva valkampanj lovade hon guld och gröna skogar för framtiden.

Economic Forum blev därmed en del av PiS valkampanj. Det blev symbolen för en politisering som Polen inte upplevt sedan kommunisttiden.

Sannolikheten att Kaczyński och PiS vinner parlamentsvalet i oktober är onekligen stor. Det är skrämmande för alltmer tyder på att Polen politiskt, ekonomiskt och civilisationsmässigt därmed kommer att gå kräftgång. Ännu mer skrämmande är polackernas korta minne. Den unga generationen minns inte den kommunistiska regimen, förtrycket, den allomfattande ideologiseringen och censuren. Det är ett stort nederlag att de äldre inte lyckats förmedla kunskapen om och respekten för vad demokrati står för.

Kaczyński och hans gelikar må ha varit med i kampen mot det kommunistiska förtrycket. Men i deras fall går ränderna aldrig ur – uppväxta med en viss typ av retorik, tankesätt och totalitär politisk rationalism försöker de tvinga det på väljarna. Och väljarna köper det i sin aningslöshet, förtvivlan eller stupiditet.