Ateistiska dagar chockerar högern

Högerparlamentariker är upprörda över arrangemanget Ateismens dagar i Warszawa. De befarar ”angrepp från frimurarna och deras stridsförband från utlandet”.

I år gästas Ateismens dagar i Warszawa av Charlie Hebdos chefredaktör, Gerard Briard. Efter mötet med honom hålls en vetenskaplig konferens, och hela arrangemanget tilldrar sig i parlamentets lokaler.

Krönika Dorota Tubielewicz Mattsson

Dorota Tubielewicz Mattsson

Ateismens dagar är ett gemensamt initiativ från några vänsterorganisationer med Ateistiska Koalitionen i spetsen. Dagarna hålls alltid i slutet av mars, på årsdagen av Kazimierz Lyszczynskis död. Lyszczynski var en polsk adelsman, filosof och författare till traktaten Om guds icke-existens. För sin ateism blev han dömd till döden år 1689.

I år planeras som vanligt en marsch genom Warszawas gator. Den avslutas med en rekonstruktion av Lyszczynskis halshuggning.

De upprörda protesterar inte minst mot att parlamentet upplåter lokaler åt arrangemanget.

Men parlamentet representerar hela samhället, även de som inte är troende eller de som avstår från religiösa deklarationer, säger Wanda Nowicka, vice talman i parlamentet och konferensens medarrangör, till Gazeta Wyborcza. I parlamentet har vi flera katolska grupperingar. Den andra sidan är däremot svagt representerad.

Högern ser på ateisternas möte med kritiska ögon. Tidningen Nasz Dziennik skriver om ”angreppet från frimurarnas stridsförband från utlandet”, webbplatsen wPolityce.pl talar om en ”frimurarnas sabbat” och PiS-ledamoten Krystyna Pawlowicz kallar konferensen en ”örfil åt katolska parlamentariker”. Professor Pawel Bortkiewicz, som arbetar med bioetik och gärna publicerar sig i Nasz Dziennik, hävdar att ateisternas besök i parlamentet kränker statens åsiktsneutralitet.

Första signalen till denna kränkning var när parlamentet antog Europakonventionen mot våld i hemmet; ett dokument som har den ateistiska genderideologin som grund, säger den upprörde Bortkiewicz. Genderideologin är katolska kyrkans benämning på könsrollsdebatt och jämställdhet, som av högerkrafter i allmänhet ses som orsaken till mycket ont.

Störst upprördhet väcker Gerard Briards besök. Han är chefredaktör för den numera världskända satiriska tidskriften Charlie Hebdo, som i januari utsattes för terrorattentat i Paris. Polska katoliker kan inte förlåta honom att ett av tidskriftens nummer på omslaget pryddes av den heliga treenigheten som hade gruppsex.

Den polska konstitutionen bygger på kristna värderingar. Vi kommer inte att låta detta ske! sade Malgorzata Sadurska från PiS i Nasz Dziennik.

Wanda Nowicka förstår inte denna ståndpunkt.

Även om vi inte delar de enskilda personernas åsikter, så tror jag att samvetsfriheten, det fria ordet och friheten att uttrycka sig konstnärligt borde vara av värde för alla i ett land, som blev fritt för 25 år sedan. säger Nowicka.

Ateismens dagar planeras till 27-29 mars.

Fotnot: I Polen förekommer flera konspirationsteorier om frimurare. En av dem är övertygelsen om att frimurare finns överallt och att de ytterst påverkar tidigare och nutida internationella relationer. Enligt denna teori vill frimurarna också införa en Ny Världsordning.