Barnläkaren som blev premiärminister

Ewa Kopacz håller i de polska tömmarna. Foto: wikipedia.

Ewa Kopacz håller i de polska tömmarna.
Foto: wikipedia.

Polen har fått en ny premiärminister. Hon heter Ewa Kopacz och är den andra kvinnliga premiärministern i landets historia.

Kopacz är född 1956 i Skaryszew, en liten stad något tiotal mil söder om Warszawa. Hon är utbildad läkare, specialist på allmänmedicin och barnmedicin. Under 1990-talet var hon aktiv i dåvarande Unia Wolności (Frihetsunionen) och blev dess ledare i Radom.

2001 gick hon över till det då nybildade partiet Medborgarplattformen (PO). Samma år blev hon invald i parlamentet, och efter valet 2005 blev hon ordförande i den parlamentariska sjukvårdskommissionen. Hon valdes också till ordförande i PO i Mazowszeregionen. 2007 blev Kopacz sjukvårdsminister i regeringen Tusk, och som sådan fick hon mycket kritik när hon 2009 vägrade köpa in en stor mängd oprövat och dyrt vaccin mot den så kallade svininfluensan. Pandemin visade sig vara en bluff.

I oktober 2010 blev hon POs vice ordförande, och efter valet 2011 Polens första kvinnliga talman.

När Donald Tusk valts till Europarådets ordförande föreslog partiet att Kopacz skulle bli ny premiärminister, och den 15 september 2014 utnämndes hon av president Bronisław Komorowski.

Redan före utnämningen blev Kopacz hårt kritiserad av oppositionen, som hävdade att hon är svag, psykiskt instabil, beroende av Donald Tusk, hysterisk etc. Nu är alltså upp till henne att antingen bekräfta dessa kvinnofientliga farhågor eller visa sitt oberoende och styrka.

När Kopacz presenterade sin regering sade hon:

Det blir en stark regering, ministrarna är kraftfulla personligheter som valts på grund av sina meriter.

Och valet av ministrar visar ganska tydligt vilka prioriteringar den nya regeringschefen har. Viktigast är landets säkerhet. Att försvarsminister Tomasz Siemoniak blir vice statsminister visar att hon är väl medveten om att landet inte varit så hotat sedan 1989. Tillsammans med förre utrikesministern Radosław Sikorski och president Komorowski utgör Siemoniak en grupp med stora insikter i militära och geopolitiska frågor.

För att ”återuppbygga polackernas förtroende” behöver Kopacz reformera rättssystemet. Den nye justitieministern Cezary Grabarczyk kan tvätta bort den konservativa stämpeln från departementet. En eventuell utnämning av professor Monika Płatek till biträdande justitieminister skulle ytterligare förbättra situationen.

De mest akuta uppgifterna är emellertid att infria Donald Tusks löften om att sänka skatterna och öka bidragen för flerbarnsfamiljer och att avskaffa köerna till cancervården.

Det är ingen lätt uppgift Ewa Kopacz har framför sig. I synnerhet som det är bara ett år kvar till nästa parlamentsval. Men hon har många gånger visat att hon inte går av för hackor, att hon kan stå emot pressen och påtryckningar från oppositionen och de farmaceutiska lobbygrupperna och att hon är psykiskt stark (vilket hon visade vid identifieringen av Smolenskoffren i Moskva).

Ewa Kopacz förtjänar en chans!

Dorota Tubielewicz Mattsson