Berättelsen om den judiske katolske prästen

Förra året utkom boken Czlowiek o twardym karku. Historia księdza Romualda Jakuba Wekslera-Waszkinela (Mannen med den styva nacken. Historien om prästen Romuald Jakub Weksler-Waszkinel). Den har kallats ”föräldralöshetens historia”, är skriven av Dariusz Rosiak, och har nominerats till det prestigefyllda Moczarskipriset.

I vuxen ålder får prästen, fader Romuald Weksler-Waszkinel, veta att han är av judiskt ursprung.

Det är en bok som berör. Författaren Dariusz Rosiak berättar engagerande om en människa som lever i två olika (oförenliga?) världar.

Kommentar Dorota Tubielewicz Mattsson

Dorota Tubielewicz Mattsson

Den judiske författaren Henryk Grynberg kallar boken för föräldralöshetens historia.

”Det är svårt att vara jude, det är inte heller lätt att vara präst, men att vara både och är obeskrivligt svårt. Och det dessutom om man är ett Förintelsens offer, på en jord som är dränkt med blod. Om man är tvungen att tala med säkerhetspolisen. Och med antisemiter – inte sällan i prästkragar. Om man stöts bort av sina katolska och judiska medbröder. Det finns ingen större föräldralöshet”, skriver han.

Huvudpersonen vittnar också om de världar som förintades av andra världskriget. Hans privata historia tvingar såväl honom själv som läsaren att skåda in i det förflutna som det verkligen var, och inte sådant som vi skulle vilja minnas det. Boken provocerar läsaren att se sig själv i en konkret situation.

Rosiak som till yrke är journalist beskriver den judiske prästens historia med kylig distans och verifierar hans egna ord och påståenden. Han avstår inte från att införa egna polemiska kommentarer. Och läsaren får för varje sida alltmer förtroende för honom, eftersom han skildrar en ovanlig människa och han gör det på ett trovärdigt och gediget sätt.

Czlowiek o twardym karku är nominerad till Moczarskipriset, som sedan sex år delas ut för bästa historiska bok. Vinnarens namn får vi veta den 21 november.