
Hovnarr på ljusstake
Härförleden dök det i ett lotteri upp ett par polska gyllene ljusstakar med figurer på. Vem föreställde figurerna?
Kunde det vara den polska historiens mest berömde hovnarr, Stańczyk? Han levde 1480–1560, och tjänstgjorde under tre kungar, Alexander, Sigismund den Gamle och Sigismund August. Ja, kanske – kläderna och instrumentet ingår i narrens utrustning, ugglan symboliserar hans vishet.
Mycket lite är känt om Stańczyks liv, men enligt traditionen var han sina kungars skarptungade och kloka rådgivare. Hans kvickheter har bevarats åt eftervärlden av bland andra Jan Kochanowski och Mikołaj Rej, som berömde honom för att bekämpa hyckleriet.
En känd anekdot handlar om en björnjakt. År 1533 släpptes en björn från Litauen ut i skogarna kring Kra-ków inför kungens jakt. Men björnen angrep jaktföljet, drottning Bona ramlade av hästen och fick missfall.
Kung Sigismund den Gamle menade att Stańczyk smet i stället för att anfalla björnen. Narren ska ha svarat: Det är ännu större dårskap att släppa ut den björn som redan är satt i bur. Anmärkningen tolkas som en gliring om kungens politik mot Preussen.

Den vise hovnarren, målad av Polens främste historiske målare, Jan Matejko (1838–1893).
I litteraturen sågs Stańczyk som en symbol för Polens kamp för självständighet. Han har också avbildats i konsten och är en av den historiske målaren Jan Matejkos favoritfigurer. Matejko avbildar gärna narren med sina egna drag och framställer honom som en klok person, djupt orolig för sitt land.
Stańczyk finns också med i Stanisław Wyspiańskis skådespel Wesele (Bröllopet) från 1901. Här hemsöker Stańczyks spöke den beundrande Journalisten och anklagar honom för att passivt acceptera nationens öde (att Polen ockuperats och delats mellan stormakterna). Här blir han symbol för både patriotism och skeptisk politisk visdom.
Gunilla Lindberg
Källa: Polsk och engelsk Wikipedia.