Besök i Chromys skulpturpark

Den som besöker Kraków bör inte missa tillfället att bekanta sig med Bronislaw Chromys originella och spännande verk i sten och brons. Det räcker att stiga på en stadsbuss för att en kvart senare stiga av i Krakóws utkanter i Wola Justowska.

Vårt dagliga bröd

Vårt dagliga bröd

Där kan man i en vacker park runt en renässansvilla (Willa Decjusza) beundra flera statyer och skulpturer av Bronislaw Chromy, en av Polens största skulptörer. Förutom friluftsutställningen finns där också konstnärens privata galleri med stort antal mindre skulpturer och akvareller.

Cykeltävling

Cykeltävling

Den 84-årige Chromy är en mångsidig konstnär: skulptör, medaljgravör, målare, tänkare, poet. Hans verk karakteriseras av stor uttrycksfullhet och samtidigt maximal enkelhet (som t ex i Auschwitz-sviten från 1960-talet). Hans kompositioner i brons är fulla av lätthet och rörelse, föreningen av brons och sten ger ofta oväntade effekter.

Fåglar från de Mazuriska sjöarna

Fåglar från de Mazuriska sjöarna

Man blir överraskad av den enorma idérikedomen hos Chromy, som fascineras av både universum och naturen (t o m små kryp som myror) – många av hans skulpturer är en sorts betraktelser. Chromy har också ägnat sig åt religiös konst och skapat många verk åt olika kyrkor, t ex ett väldigt krucifix för kyrkan Arken i Nowa Huta.

Staty av den polske kompositören Frederyk Chopin

Staty av den polske kompositören Frederyk Chopin

Bronislaw Chromy är upphovsman till flera monument i Krakow, bl. a. minnesmärket över de polska flygare och partisaner som stupade under andra världskriget – en hund som under flera månader väntade vid olycksplatsen, där hans husse hade mist livet. Det är också han som har skapat draken som sprutar eld vid foten av Wawelkullen – fast man numera sparar på gasen…

För mig personligen var mötet med Bronislaw Chromy för några veckor sedan en stor upplevelse, av både andlig och estetisk natur.

Text & bild:
Maria Ploszewska-Paulsson

Fler bilder:

Fiskar

Fiskar

Påfågel

Påfågel

Maria Ploszewska-Paulsson på besök hos konstnären Bronislaw Chromy

Maria Ploszewska-Paulsson på besök hos konstnären Bronislaw Chromy

Foto: Andrzej Kobos

Fler exempel på Bronislaw Chromys konst >>