Biedroń blir borgmästare i Słupsk

Robert Biedron, nyvald borgmästare i Slupsk.

Robert Biedroń, nyvald borgmästare i Słupsk.

Den öppet homosexuelle parlamentarikern Robert Biedroń valdes i söndagens val till borgmästare i Słupsk.

Det är första gången i det demokratiska Polens historia som en homosexuell person väljs till den posten. Polen har som bekant ett rykte av att vara homofobiskt. Och nu blir Biedroń, som symboliserar kampen för homosexuellas kamp, borgmästare i en mindre stad. Väljarna såg i första hand Biedroń som en kompetent politiker och inte som gay.

Frågan är alltså om polacker verkligen är homofober, eller om det är politikerna som lider av homofobi. Väljarna verkar ofta vara modigare än politikerna, som ger efter för katolska kyrkans påtryckningar. Det gör de av rädsla för att bli kritiserade från predikstolarna och följaktligen inte bli omvalda av de katolska väljarna och hamna utanför parlamentet i nästa val.

Robert Biedroń vann inte för att han är eller inte är homosexuell. Han vann bland annat för att han inte varit inblandad i de lokala maktstriderna och ger därmed sina väljare hoppet om förändringar.

Själv lovar Biedroń att vara en sparsam och anspråkslös borgmästare.

De tre limousiner som står till borgmästarens förfogande blir inte mina limousiner, säger han. Jag cyklar och när vädret är ogynnsamt utnyttjar jag allmänna kommunikationsmedel. Det viktigaste är att skapa arbetstillfällen och se till att Słupsk utvecklas. Att göra staden till en ekologisk stad är en annan viktig målsättning.

Och jag kommer inte organisera demonstrationer mot homofobi eller tvinga mina medarbetare i stadshuset att avlägsna religiösa symboler från sina tjänsterum. Det är inte borgmästarens uppgift, säger Robert Biedroń.

De senaste åren har Biedroń tillhört partiet Twój Ruch (Din rörelse). I borgmästarvalet ställde han upp som oberoende kandidat.

De konservativa medierna försöker nu förklara för sina läsare hur det överhuvudtaget var möjligt att Biedroń blivit vald till borgmästare i Słupsk. Den ultrakonservativa tidskriften Fronda har lyckats komma på en förklaring: staden Słupsk var en gång i tiden en röd stad, ett näste för kommunistregimens militärpolis och dess ökända motoriserade division ZOMO. De som röstar där nu är barn och barnbarn till dessa milismän, skriver tidningen.

Andra högermedier förtiger helt enkelt informationen om vem som vann i Słupsk.

Biedrońs valframgång har uppmärksammats av medier i hela världen som beskriver valet som en sensation.

Dorota Tubielewicz Mattsson