Bienkowska blir chef för EUs inre marknad

Nu står det klart att Elżbieta Bieńkowska blir EUs kommissionär för inre marknad, industri, företagsamhet samt små och mellanstora företag. Hon tillträder sin post den 1 november 2014.

Det är en mycket spännande utmaning, säger hon till Radio TOK FM.

Elżbieta Bieńkowska, ny polsk EU-kommissionär.

Elżbieta Bieńkowska, ny polsk EU-kommissionär.

Vem är den nya polska kommissionären? Elżbieta Bieńkowska är 50 år gammal och kommer från Śląsk (Schlesien). Hon har studerat orientaliska språk vid Jagiellonska universitetet i Kraków och är specialist på iranska. Hon har också examen från Handelshögskolan och Högskolan för offentlig förvaltning i Warszawa. Hon beskrivs som oerhört kompetent, handlingskraftig, arbetsam och född till statstjänsteman.

Bieńkowska har under flera år arbetat med förvaltning och implementering av EUs hjälp- och strukturprogram för medfinansiering i Polen. Hon är en varm förespråkare för decentralisering av makten. Under flera år var hon starkt engagerad i Schlesiens regionala utveckling, bland annat som chef för Schlesiens Företagarcentrum.

2007 utnämndes hon till minister för regional utveckling i Donald Tusks första regering och 2013 blev hon biträdande premiärminister och minister för de sammanslagna departementen för infrastruktur och utveckling. Under tiden hann hon med att undervisa i EUs strukturella program vid Tekniska högskolan i Katowice. Bieńkowska representerar Medborgarplattformen (PO), men är inte med i partiet.

Den 10 september 2014 blev hon slutligen av Jean-Claude Juncker utnämnd till EUs kommissionär för den inre marknaden, industrin och företagsamheten.

För bara två månader sedan visste jag inte att det skulle sluta så här. Jag tror att det som hände är en av de bästa lösningarna för oss. Det var precis det vi eftersträvade för Polen, kommenterade hon i Radio TOK FM.

Bieńkowska avslöjade också att hon fick erbjudandet att bli en av EU-kommissionens biträdande ordförande. Hon avböjde.

Frågor som hon ska arbeta med från och med november utgör ”den intressantaste delen av nya kommissionen”. Vi ville så gärna ha hand om företagsamheten, ja allt det här, säger hon. Jag ska syssla med alla regleringar som gäller den gemensamma marknaden, det är mycket viktigt för oss. Polska företag blir alltmer konkurrenskraftiga och bör ha samma rättigheter som företag i andra EU länder, understryker den nya polska kommissionären.

Det är naturligtvis en stor framgång för Polen att två topposter inom EU gått till polska politiker. Men det innebär också ansvar och förpliktelser. Polen kommer i framtiden att bedömas utifrån hur polska topptjänstemän i EU har skött sina arbeten och vad de har åstadkommit.

Dorota Tubielewicz Mattsson