Bilsemester i Polen

Självklart ska man bilsemestra i Polen – det är ett fantastiskt land med mycket att erbjuda.
Många nya vägar har byggts de senaste åren, och det byggs fortfarande. Dessutom renoveras gamla vägar, inte minst inför EM i fotboll 2012. Ute på landet är vägarna ofta kvar i ett lantligt skick.

När man rullar av färjan (färjelinjer – se nedan) möts man av mycket trafik och bitvis sämre vägar – en bilresa i Polen tar alltså längre tid än i Sverige. Hastighetsgränserna för personbilar är 50 km/tim i tätort, 90 på landsvägar och 130 på motorväg. Men räkna med snitthastighet på 60 –70 km i timmen. Det kan bli både köer och objazd – omväg på grund av vägarbete.

Trafiken är också ganska hård, i synnerhet i och runt storstäderna. Polska bilförare tar chanser, och antalet dödsolyckor är bland de högsta i Europa.

Pass, körkort och gröna kortet

Passet ska man ha med sig – i Polen gäller inte körkort som legitimation eftersom nationaliteten inte framgår på svenska körkort. Det gröna försäkringskortet är också bra att ha med, liksom Försäkringskassans EU-kort om någonting skulle hända.

Liksom i Sverige är både förare och passagerare skyldiga att ha bilbälte, och barn under 12 år får inte sitta i framsätet utan bilbarnstol eller bilkudde. Och liksom i Sverige är promillegränsen 0,2.

Man får tala i mobiltelefon medan man kör – under förutsättning att man har handsfree.

Bensinpriset är lägre än i Sverige, en liter bensin kostar just nu tio kronor. Mackarna vid gränsen har ofta högre pris än de som ligger längre in i landet.

Det är inte fel att investera i en ny karta eftersom det ständigt kommer nya vägar, och kartor är billiga i Polen.

Njut sedan av resan. Det finns så mycket för bilresenärer att se – också genom bilfönstret. Tänk att köra österut, kilometer efter kilometer kantas vägen på försommaren av ljusgröna lindar och hav av himmelsblå lupiner; tänk på utsikten i bergen i söder när vägarna vindlar sig fram mellan höjder och dalar.

Parkera gärna på bevakad parkering (Parking Strezony), särskilt om du ska lämna bilen någon längre stund. Bilinbrott förekommer.

Och längre fram finns resmålet – det må nu vara stora städer som Warszawa, Kraków, Wroclaw och Gdansk eller de mazuriska sjöarna, Tatrabergen, Beskiderna eller kanske urskogen Bialowieza och de tatariska byarna och deras moskéer i öst. Ska du till någon större stad under turistsäsongen kan det vara en bra idé att förhandsboka hotell – åtminstone för första natten.

Gunilla Lindberg
redaktör

Färjelinjer mellan Sverige och Polen

Karlskrona-Gdynia Stena Line , tel 031-704 00 00, webbplats >>
Nynäshamn-Gdansk Polferries, tel 08-520 68 660, webbplats >>
Ystad-Swinoujscie Unity Line, tel 0411-55 69 00 webbplats >>
Man kan också chansa på Unitylines fraktlinje Trelleborg-Swinoujscie Unity, men den går inte att boka i förväg.
Ystad-Swinoujscie Polferries, tel 040-12 17 00, webbplats >>