Cameron söker stöd i Warszawa

Storbritanniens premiärminister David Cameron har under sin rundresa i Europa idag besökt Warszawa. På förmiddagen träffade han premiärminister Ewa Kopacz för att övertyga henne om att det är nödvändigt att förändra EU och om det brittiska förslagets förträfflighet.

De båda regeringscheferna talade om situationen i Storbritannien efter valet, om den brittiska viljan att ändra EU-lagen för att effektivt öka britternas vilja att stanna kvar i unionen, sade europaminister Rafał Trzaskowski efter mötet.

Samtalen rörde också medborgarnas fria rörlighet mellan länderna. Storbritannien vill införa vissa förändringar inom socialförsäkringarna. Kopacz talade i klarspråk om för Cameron att man inte kommer att finna sig i någon diskriminering av polska medborgare som bor i Storbritannien.

Det är inga lätta diskussioner, men den polska regeringen kommer aldrig att acceptera någon diskriminering av polacker, sa europaministern.

Kopacz protesterade bestämt mot lösningar som kan leda till att polska medborgare och andra EU-medborgare diskrimineras när de jobbar lagligt i Storbritannien, står det i den kommuniké som publicerades efter mötet. Regeringschefen försvarade en av de mest grundläggande reglerna som styr den enhetliga europeiska arbetsmarknaden.

Men Polen och Storbritannien är överens om vissa nödvändiga förändringar i den europeiska lagstiftningen, framhöll Trzaskowski. Det gäller bland annat förstärkningen av de nationella parlamenten.

Cameron och Kopacz diskuterade också situationen i Ukraina, säkerhetsfrågor samt EU-kommissionens förslag om att de flyktingar som kommer till Italien och Grekland ska placeras ut i alla medlemsländerna. Förslaget skulle innebära att Polen tar emot 2659 flyktingar.

Beslutet om att ta emot immigranter måste var de enskilda ländernas självständiga beslut, sa Trzaskowski.

Ewa Kopacz är hård och principiell i sina ställningstaganden. Det kan ogillas av den brittiske gästen, säger diplomatiska källor till Gazeta Wyborcza. Det är alltså inte säkert att Cameron fått ett varmt mottagande i Warszawa.

Dorota Tubielewicz Mattsson