Premiärminister Donald Tusk är storfavorit för posten som Europeiska rådets ordförande. Det rapporterar Gazeta Wyborcza på torsdagen. Nyheten bekräftas inofficiellt av webbplatsen Polityka Insight (Centre For Policy Analysis) som skriver att ”Tusk är nära att acceptera erbjudandet”.

Dorota Tubielewicz Mattsson
Källor i Bryssel som ”står nära urvalsprocessen” uppger att rådets nuvarande ordförande, Herman Van Rompuy, i samtal med de europeiska premiärministrarna tänker föreslå Tusk som sin efterträdare, skriver Gazeta Wyborcza. Om ingen protesterar mot Tusks kandidatur, blir det med stor sannolikhet en överenskommelse, säger en av informatörerna.
Enligt en annan källa räknar Van Rompuy med att bekräfta valet med Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Francois Holland på fredag morgon.
Om detta stämmer blir nomineringen av Tusk en stor seger för länderna från det forna östblocket. Det stärker också Polens position på den europeiska scenen.
Donald Tusk har hittills inte erkänt offentligt att han kandiderar till tjänsten som Europeiska rådets ordförande. Men en källa inom hans parti Medborgarplattformen (PO) har sagt att ”olika scenarior är möjliga, inklusive att Tusk får en av de viktigaste politiska positionerna i Europa”.
Samtidigt skriver Centrum Analityczne Polityka Insight på Twitter att ”Tusk är nära att ta posten som Europeiska rådets ordförande”. Ny premiärminister i Polen blir i så fall den nuvarande talmannen i parlamentet, Ewa Kopacz eller nuvarande försvarsministern, Tomasz Siemoniak.
Även gazeta.pl har spekulerat kring frågan om vem som blir regeringschef efter Tusk. Statsvetaren Norbert Maliszewski anser att de två personer som är mest lämpade är utrikesminister Radosław Sikorski och Grzegorz Schetyna, som också tillhör den absoluta toppen i PO. Sikorski är mycket uppskattad medan Schetyna anses ha förmåga att öppna upp partiet för nya väljargrupper. Men Tusk skulle nog peka på Ewa Kopacz, tillägger Maliszewski.
Såväl Storbritanniens premiärminister David Cameron som Angela Merkel har uttalat sitt stöd för Tusk. Hans chanser har ökat markant sedan Danmarks premiärminister, Helle Thorning-Schmidt drog sig ur under torsdagen. Frankrike och Holland har tidigare blockerat Tusks kandidatur eftersom Polen inte tillhör euro-zonen, men de har ändrat sig, skriver Gazeta Wyborcza. Om Tusk blir vald skulle det nog påskynda införandet av den gemensamma valutan i Polen.
Men Polens premiärminister anses också ha brister. Hans engelska är inte tillräckligt flytande, och franska talar han överhuvudtaget inte, vilket kan göra det svårare för honom att uttala sig i EUs namn i större sammanhang.
Om Tusk blir ordförande för Europeiska rådet får italienskan Federica Mogherini sannolikt ersätta Catherine Ashton som EUs utrikesminister. Hennes ”mjuka” hållning gentemot Ryssland skulle uppväga Donald Tusks strävanden efter hårdare sanktioner.
Det är dessutom könsfördelningen som är nyckeln vid tillsättningen av posterna inom Europeiska unionen. EU-kommissionens nyvalde president Jean-Claude Juncker presenterar sammansättningen av rådet i nästa vecka, och han är mån om de kvinnliga kandidaterna. Utan dem skulle de europeiska institutionerna vara mindre representativa för Europas befolkning och sakna legitimitet.
Dorota Tubielewicz Mattsson