Chopintävlingen inne i finalfasen

En av favoriterna i årets Chopintävling är kanadesnaren Charles Richard-Hamelin. Foto: Stanisław Godula.

En av favoriterna i årets Chopintävling är kanadensaren Charles Richard-Hamelin. Foto: Stanisław Godula.

Tre långa pianokvällar i Warszawafilharmonins stora konsertsal, söndag till tisdag, ska tio unga pianister tävla om de prestigefyllda priserna i Fryderyk Chopin International Piano Competition. Konserterna direktsänds av TVPKultura och YouTube från kl 17.50 till 21.30, på tisdag ända fram till dess slutresultatet meddelats någon gång efter midnatt till onsdag.

Årets Chopintävling är den sjuttonde i ordningen sedan 1927 med naturligt uppehåll under kriget. Sedan 1955 hålls den på år som slutar på siffran 5 eller 0. Frånsett tävlingarna på 1990-talet – varken 1990 eller 1995 kunde juryn utse någon vinnare – har dess prestige bara vuxit och vuxit. Vinnare 1965 var Martha Argerich, som i år liksom flera gånger tidigare sitter med i juryn och som stod för öppningskonserten inför årets tävling, som lika mycket är festival som tävling. Polen självt har haft fyra vinnare, de två senaste Krystian Zimerman 1975 och Rafał Blechacz 2005. Vinnaren år 1955, Adam Harasiewicz, är fortfarande med som självskriven ledamot av juryn. Den största gallringen är den första. Tävlingen är öppen för unga pianister mellan 16 och 30 år. Inför årets tävling hade 445 hugade deltagare från hela världen skickat in videoinspelade prov på sina färdigheter. Av dessa valde juryn ut 160 deltagare som i april i år kom till Warszawa för den preliminära ronden som gallrade ut 80 deltagare för etapp1 de första dagarna i oktober.

Aljoša Jurinić från Kroatien i total koncentration. Foto: Stanisław Godula.

Finalisten Aljoša Jurinić från Kroatien i total koncentration.
Foto: Stanisław Godula.

Stark dominans var det för Ostasien med över hälften av antalet utvalda. En svensk deltagare fanns med bland de 160, men för honom blev det bara en resa till Warszawa.

För varje etapp har antalet som går vidare halverats. Bland de tio som nått finalen är nationsspridningen stor, åtta länder, av vilka bara USA och Canada har två deltagare vardera. Däremot är bara två finalister kvinnor i år. Polen har en finalist, Szymon Nehring.

I den avklarade tredje etappen gällde det för pianisterna att spela en av Chopins två sonater – i år möjligt att byta ut mot Chopins samtliga preludier – en uppsättning mazurkor och om tiden räckte till också ett verk av fritt val.

Ännu en lovande pianist – ryssen Dmitry Shishkin. Foto: Stanisław Godula.

Ryssen Dmitry Shishkin har också gått till finalen.
Foto: Stanisław Godula.

Finalisterna skall var och en tillsammans med Warszawafilharmonikerna framföra antingen e-moll-konserten eller f-moll-konserten. Nio av finalisterna har valt e-moll-konserten, som historiskt har varit det säkraste kortet. Bara en gång har vinnaren spelat f-moll-konserten. I år har kanadensaren Charles RichardHamelin, som i förhandsspekulationerna betraktas som en av favoriterna, valt f-moll-konserten. Också sydkoreanen Chi Ho Han och mycket unga amerikanskan Kate Liu nämns som vinnarkandidater med 16-årige kanadensare Yike (Tony) Yang och 17årige amerikanen Eric Lu som starka utmanare. Sent tisdag kväll den 20 oktober vet vi resultatet.

Jan Axel Stoltz

Lyssna till Chopintävlingen live och i efterhand

Den som har tillgång till den polska statliga televisionen, konkret TVPKultura, kan följa direktsändningen av finalen söndag till tisdag 18-20 oktober och också av pristagarnas koncert onsdag kväll. Finalsändningarna börjar kl. 17.50 och priskoncerten kl. 18.50.

Tidigare konserter >>

Också YouTube sänder live direkt >>

Gå in på You Tube och sök på Chopin Institute. På sidan Full Sessions of the 17th International Fryderyk Chopin Piano Competition finns just detta: 27 videoklipp från alla tre etapperna, över hundra timmar Chopinmusik att lyssna till när som helst.

God lyssning!

Jan Axel Stoltz