
Adam Karol Czartoryski. Foto: pressmaterial.
Det var ren utpressning! Så beskriver furst Adam Czartoryski polska statens köp av släktens stora konstsamling för den spanska tidningen ABC.
Samlingen, som innehåller 86 000 konstverk, bland dem Leonardo Da Vincis berömda målning Damen med hermelinen och Rembrandts Den barmhärtige samariten, har länge setts som en nationalskatt.
För fem månader sedan föreslog kulturminister Piotr Gliński att staten skulle köpa konstsamlingen för 100 miljoner euro (runt en miljard svenska kronor) – den har värderats till åtta miljarder złoty (25 miljarder kronor).
Han påpekade att staten enligt lag har rätt att överallt i världen beslagta det som anses vara av historisk betydelse för landet om det inte tas omhand som det ska, säger släktens huvudman Adam Karol Czartoryski till ABC. Så gick förhandlingen med polska staten till, det var på samma sätt som under nazismen och kommunismen.
Jag insåg att de inte tänkte betala vad samlingen är värd. Visst skulle jag kunna dra det hela till Bryssel, men det skulle ta tjugo år och jag skulle inte få ut något ändå, sådant han man inte råd till vid min ålder. Jag tänkte att när de ändå inte tänker betala, så gör jag en donation till minne av mina förfäder, säger fursten.
Regeringen ville av budgetskäl avsluta affären före utgången av året, och förhandlingar som borde ha tagit ett halvår gjordes upp på en månad, säger han. Regeringen gör som den vill. Donationen överlämnades, det fanns inget annat val.
Ja, vi har djupa fängelsehålor på kulturdepartementet och vi hotade med att grilla fursten över öppen eld, raljerar kulturminister Piotr Gliński i ett uttalande i radiostationen RMF FM. Men allvarligt talat – affären gjordes upp vid ett par middagar utan några större kostnader. Det var lugna samtal, förslag som ställdes och som accepterades.

Leonardo da Vincis berömda målning Damen med Hermelinen.
Foto: Cezary Piwarowski, wikipedia.
Den berömda Czartoryski-samlingen, som byggts upp i flera sekler, påbörjades av furstinnan Izabela Czartoryska på 1700-talet. Förutom Damen med hermelinen finns verk av konstnärer som Rembrandt och Renoir, där finns manuskript av den medeltida kulturnestorn Jan Długosz och mycket annat. Insamlingen av de 86 000 föremålen har pågått i flera hundra år.
Under kommunisttiden förvaltades föremålen av Nationalmuseum i Kraków, och efter regimens fall fick familjen tillbaka sin egendom. Av ekonomiska skäl skulle driften skötas av Nationalmuseum, men det har flera gånger pågått fejder mellan släkten och museistyrelsen. (Rzeczpospolita och wB 31 mars 17)