Czesław Niemen, en av 1900-talets största popartister i Polen

Czesław Niemen. Foto: Stanisław Godula.

Czesław Niemen är en av 1900-talets främsta pop- och jazzmusiker med en karriär också utanför landet. Stanisław Godula, som följt honom genom åren, fick nyligen höra att det finns ett Niemen-museum i Belarus, och skyndade dit. 

Czesław Juliusz Wydrzycki – med artistnamnet Niemen – föddes den 16.02.1939 i Stare Wasiliszki nära Nowogródek, som idag ligger i Belarus.

Som barn sjöng han i kyrkokören och började på musikskolans lågstadium i Grodno. Sedan hela familjen 1958 flyttat till Gdańsk fortsatte han på gymnasiet där och spelade covers på akustisk gitarr på studentklubbarna.

Czesław Niemen var en av den polska popmusikens mest populära och originella artister under 1900-talet. Han började med stillsamma popsånger men kom snabbt att gå över till att komponera med inslag av jazz och avantgarde-musik. 

Czesław Niemen under en konsert på Stadshallen i Lund 1972.

Han var en karismatisk sångare med en unik röst och en av de första som i större skala använde elektroniska instrument i Polen. 

Jag har med stor glädje tagit bilder under hans konserter på Jazz Jamboree Festival 1970 i Kongresshallen i Kulturpalatset i Warszawa, i studentklubben Stodoła på Warszawas Tekniska Universitet, på nuvarande Ekonomihögskolan i Warszawa, och i Stadshallen i Lund. 

Mitt första publicerade foto var ett porträtt av Niemen i tidskriften Radar 1969. 

Entrén till Niemenmuseet i Stare Wasiliszki (Belarus).

Några år senare mötte jag honom i Warszawa efter en repetition med den italienska sångaren Farida på Tekniska Universitetets studentklubb Riviera och kunde då som en överraskning ge honom bilderna från hans konsert i Lund 1972.

Niemen var också konstnär och presenterade sina elektroniska bilder på datormässan i Kulturpalatset belägrad av sina fans.

Niemen-museets chef Władimir Sieniuta visar samlingarna.

Det var en stor glädje för mig när en av mina bilder av Niemen publicerades i Marek Gaszyńskis bok ”Cudowne lata. Moja historia rock and rolla w Polsce” (2012).

Jag hörde talas om Niemen-museet i Stare Wasiliszki i Belarus i the Polish Jazz Association och beslöt att bege mig dit så snart som möjligt.

Text och bild:
Stanisław Godula