Dagen efter-pillret släpps fritt i Polen

Sjukvårdsdepartementet ger efter och tillåter försäljningen av dagen efter-piller utan recept. Beslutet har fattats av Europeiska kommissionen och vi måste anpassa oss efter detta, säger Krzysztof Bąk, talesperson för sjukvårdsdepartementet till Gazeta Wyborcza.

Krönika Dorota Tubielewicz Mattsson

Dorota Tubielewicz Mattsson

I förra veckan beslöt EU-kommissionen att dagen efter-pillret EllaOne ska vara receptfritt i samtliga EU-länder. Pillret framkallar ett tidigt missfall, och är lämpligt att använda när andra preventivmedel inte fungerat.

Hittills har dagen efter-piller varit receptbelagda i Polen. Receptet skulle vara en formalitet men i verkligheten var många läkare motvilliga eller vägrade helt enkelt att skriva ut receptet. Och tiden är som bekant mycket viktig i detta sammanhang eftersom medlet fungerar som bäst inom de första 24 timmarna efter samlaget.

Polen var emot det här beslutet, sade biträdande sjukvårdsministern Sławomir Neumann i förra veckan. Om det blir möjligt tänker vi fortsätta att kräva recept.

Men då protesterade feministiska grupper i landet.

Vi vill inte vara ett kort i det politiska och ideologiska spelet. Tillgången till preventivmedel är vår rätt, menade man, och skrev snabbt ihop en petition till sjukvårdsminister Bartosz Arłukowicz.

De västeuropeiska länderna visar att en allmän tillgång till preventivmedel tillsammans med en bra sexualundervisning bidrar till att antalet oönskade graviditeter minskar, konstaterar kvinnogrupperna.

Sjukvårdsdepartementet tog snabbt ställning: Polen måste anpassa sig till EUs direktiv och det föreligger inte särskilda skäl eller rättslig grund för att kringgå EUs beslut.

När dagen efter-pillret EllaOne blir tillgängligt utan recept i de polska apoteken är oklart. Vägen kan dock vara tämligen lång.

Det är först då grossisterna förser sig med medlet hos producenten kan de enskilda apoteken beställa det, förklarar Eugeniusz Jarosik som är talesman för Polska apotekarsamfundet.

Högern kallar dagen efter-pillret för ”dödens piller”. Publicisten Tomasz Terlikowski skriver i sin högerextrema iver att pillret är ett ”barngift”.

I Polen är det förbjudet att döda barn. Det borde även vara förbjudet att sälja barngiftet (och kvinnogiftet också). Och det är just vad EllaOne är!, skriver han på Twitter den 14 januari 2015.