Därför lämnar unga väljare PO

Många i Polen ställer sig frågan varför Bronisław Komorowski förlorade presidentvalet. Regeringspartiet PO (Medborgarplattformen) förefaller vara helt chockad över vad som hänt.

En ung väljare skriver nu ett öppet brev till PO som publiceras i tidningen Gazeta Wyborcza. Han är ung, välutbildad, storstadsbo och typisk PO-väljare – och han talar för många andra.

Vi är fortfarande PO-väljare men inte länge till, skriver han, och påpekar att partiet länge har ignorerat de signaler vanliga människor sänt ut.

Jag blev efterhand alltmer förvånad över att starka motståndare till PiS (Lag och Rättvisa) plötsligt deklarerade att de aldrig skulle rösta på PO. Varför? Därför att PO har fjärmat sig från verkligheten, tappat kontakten med väljarna och inte förstått de sociala mediernas makt. För det är i de sociala medierna som folk avreagerar sin ilska och besvikelse.

PO har under sina åtta år vid makten inte förstått att i konflikten mellan medborgaren och samhället ska medborgaren vinna. Det är ju solklart och det behövs ingen folkomröstning om det, menar brevskrivaren.

Premiärministern skulle bli ytterst skakad om hon såg den polska landsorten med dess lågprisaffärer och dess arbetslöshet. Den ökande sysselsättningen och BNPn är en illusion – unga med universitetsexamina får förverkliga sina yrkesambitioner i en snabbköpskassa, skriver han.

För de unga är det lika viktigt vem störtade kommunismen som vem som deltog i slaget vid Grunwald (Tannenberg) år 1410. De som är födda efter 1989 har inga sådana referensramar utan associerar kommunismen till filmer och till föräldrarnas ömsom skräckinjagande ömsom nostalgiska berättelser.

Men de är flitiga användare av internet och sociala medier och det var de som reagerade på Elżbieta Bieńkowskas skandalösa uttalande om att bara idioter eller tjuvar arbetar för sex tusen zloty per månad. Det var just de som röstade på Andrzej Duda i presidentvalet.

De gjorde det därför att PO uppenbarligen har glömt de löften partiet avgav för åtta år sedan. Det räcker inte att skrämma väljarna med PiS längre. Det räcker inte längre att agera bara när PiS flåsar er i nacken.

Människor är förbannade över att medan ni käkar bläckfisk, som ni sköljer ner med dyra viner, har andra inget hopp och inga framtidsutsikter. Vad har ni erbjudit de unga?, frågar brevskrivaren.

Ert sista hopp är att det bildas ett alternativt parti som samlar människor som är djupt besvikna på PO men som ändå inte vill att PiS kommer tillbaka till makten.

Brevet är undertecknat: ”Era väljare”.

Det är ett klokt brev som borde skaka om PO. Efter åtta år vid makten har man uppenbarligen tappat omdömet. Man ser inte längre den arrogans, maktmissbruk och ignorans som har spritt sig i maktens kvarter och som gör väljarna utom sig av ilska. De PO-parlamentariker som chockades av att Komorowski förlorade presidentvalet borde ta sig tid att läsa detta brev. För där läggs orsakerna till nederlaget fram som på en silverbricka.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Fotnot: Elżbieta Bieńkowska var en av flera toppolitiker som avlyssnades på lyxkrogar gör ett par år sedan. Deras middagssamtal publicerades i somras i veckotidningen Wprost.
Läs mer om avlyssningsskandalen >>