Den 8 mars blev en dag för strejker

Krönika
Dorota Tubielewicz Mattsson

Kvinnor i polska städer tog på onsdagen ledigt och gick ut gatorna för att visa att de inte går med på en begränsning av deras rättigheter. Det är en fortsättning på den svarta marschen som hölls den 3 oktober förra året, då hundratusentals kvinnor tvingade regeringen att avstå från en ytterligare skärpning av abortlagen.

Istället för att som vanligt snällt ta emot traditionella blommor och lyckönskningar på Kvinnodagen höjde kvinnorna idag sina röster för ökad jämställdhet i arbetslivet, för bättre tillgång till receptfria preventivmedel, till assisterad befruktning och prenatala undersökningar, bättre sexualundervisning i skolan och mindre våld i hemmet. Kvinnorna kräver också att samvetsklausulen, som ofta missbrukas av läkare, ska avskaffas.

Med strejken ville man lyfta de brännande problem som polska kvinnor dras med och man ville visa vad som händer om kvinnor plötsligt slutar arbeta, hemma eller på jobbet. Deras svarta kläder hade ett rött inslag – ett symboliskt rött kort, riktat mot regeringen.

I Warszawa började man samlas redan på morgonen. Utanför regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) kansli skapades en ilskans vägg av graffitti. Sedan vandrade man vidare till premiärminister Beata Szydłos kansli och överlämnade två boxar med gamla dockor som skulle symbolisera frånvaron av en antivåldslag i Polen. Utanför parlamentet och Heliga korsets kyrka släppte man upp svarta ballonger. Protesten avslutades på Konstitutionsplatsen (Plac Konstytucji) där uppemot 17 000 personer beräknas ha befunnit sig.

Det är vi som är Polen och Solidaritet är en kvinna!” ropade man.

Den ultrakonservativa PiS-regeringen i Polen vill gärna få strejken att framstå som ett radikalfeministiskt initiativ för att få obegränsad tillgång till abort. Häxorna i Warszawa kallades skämtsamt (?) de som deltog i onsdagens protester.

Svar från PiS-företrädare lät inte vänta på sig.

De beter sig som skökor, skriver PiS-parlamentarikern Krystyna Pawłowicz på twitter. Demonstrationen är ett uttryck för förtappade kvinnors maktlöshet.

Regeringens presstalesperson Beata Mazurek säger att regeringen inte förbjuder någon att delta i protesterna.

Men familjens bästa, arbete, hälsa, trygghet och respekt är områden som säkerligen förenar oss med dessa kvinnor, betonar hon.

Problemet är att PiS och de protesterande kvinnorna inte uppfattar de begreppen på samma sätt.

Den verklighet som de polska kvinnorna numera möter till vardags är ständiga hot om att avskaffa den Europeiska antivåldskonventionen (som redan idag inte fungerar i praktiken), en skärpning av den redan nu mycket restriktiva abortlagstiftningen (vilket kommer att tvinga kvinnor att föda svårt skadade och dödsdömda barn), motstånd mot prenatala undersökningar och preventivmedel (läkare som döljer sig bakom samvetsklausulen eller är helt enkelt rädda för disciplinära konsekvenser), den strypta tillgången till IVF-metoden, en medeltida sexualundervisning (som lär ut att preventivmedel orsakar cancer etc.) samt en vård i samband med förlossningen som lämnar mycket att önska.

Deras farhågor tycks vara befogade när man betänker att sjukvårdsministern offentligt säger att han inte skulle skriva ut dagen efter-piller till en våldtagen 12-åring, och om man inser att professor Bogdan Chazan, som tvingade en gravid kvinna att föda ett barn utan hjärna och lät henne se på medan barnet dog, är den som nu ska se över förlossningsvården. Professor Urszula Dudziak som tycker att preventivmedel leder till prostitution och människans förnedring, har utsetts av utbildningsdepartementet att utforma sexualundervisningen.

Så här räcker det inte med vackra ord och deklarationer, Beata Mazurek! Så länge de inte fylls med förnuftigt och verkligt innehåll är de inte mycket värda. Av deras frukt skolen i känna dem, står det Matteusevangeliet 7:16. Och frukterna av PiS-regeringens förehavanden är skrämmande.

Dorota Tubielewicz Mattsson