Den ifrågasatta polska demokratin

För första gången på 25 år har en viktig representant för det politiska livet ifrågasatt den demokratiska ordningen i Polen. Det handlar förstås om PiS (Lag och Rättvisa) ordförande Jarosław Kaczyński som under marschen den 13 december har slungat ur sig anklagelser om valfusk och presidentens och rättsväsendets manipulering av valresultaten.

Kommentar Dorota Tubielewicz Mattsson

Krönika
Dorota Tubielewicz Mattsson

Detta resulterade i upprörda protester från flera domare och inte minst från presidenten, Bronisław Komorowski, som talade om ”vansinnets avgrunder”. Mycket riktigt handlar det om att demontera, för att inte säga förstöra, den demokratiska stat som Polen faktiskt är. Förtroendet för rättsväsendet och förtroendet för valprocessen är själva grundstenen i demokratin. Nu gör Kaczyński allt för att riva ner detta förtroende.

Varför gör han det? PiS har förlorat valet för åttonde gången, vilket hotar Kaczyńskis ställning inom partiet och gör att väljarna kan vända honom ryggen. I de kommuner PiS vunnit kan det inte styra ensamt. Valresultatet kan vara en försmak av vad som väntar efter parlamentsvalet nästa höst. En eventuell seger garanterar inte makten eftersom det är tveksamt att något parti kommer att vilja gå i koalition med PiS. Har Kaczyński därmed förstått att hans väg till makten inte går via demokratiska val? Försöker han hitta andra (odemokratiska) metoder för att ta över regeringsmakten i Polen?

Om man betänker att PiS väljarkår kan uppskattas till 20-30% av polackerna är Kaczynskis utspel ytterst oroväckande och rent av farligt. Det betyder alltså att flera miljoner polacker verkligen tror på myten om valfusket. Fakta och sunt förnuft verkar ha förlorat. I ett land där befolkningen sedan gammalt inte hyser särskilt stort förtroende för sina makthavare kan det skapa anarki och situationen kan hamna bortom all kontroll. Är det detta Kaczynski hoppas på? Därför är det inte helt utan fog som Kaczyńskis motståndare talar om en statskupp.

Desto viktigare är det nu att de styrande tar situationen på blodigt allvar. En utredning om valförfarandet är nödvändig. Det måste klarläggas varför så många röstade blankt. Domstolarna bör ta itu med alla de protester som kommit in. Valkommissionen PKW bör bemöta alla konspirationsteorier som florerar ute i samhället.

Myten om valfusket måste avlivas, annars kan det ha oanade och ödesdigra konsekvenser.