Den politiska belastningen inom PiS

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński. Foto: Piotr Drabik, wikipedia.

Jarosław Kaczyński, ordförande i det nationalkonservativa regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), Jarosław Kaczyński tänker ta över som premiärminister redan i juli. Det avslöjar Tomasz Rzymkowski som är parlamentariker från populistpartiet Kukiz’15 för kvällstidningen SuperExpress.

Rzymkowski menar att stora förändringar är att vänta i regeringen. Enligt det parlamentariska korridorskvallret ska Kaczyński ta över rodret fram till den 11 november 2018. Därefter blir finansminister Mateusz Morawiecki, också utvecklingsminister och vice premiärminister, regeringschef.

Morawiecki var bankman och inte politiker när han togs in i regeringen som utvecklingsminister.

Man vill ha en operativ regering som inte drar till sig så mycket uppmärksamhet på grund av ministrarnas personligheter. De ska ersättas av fackmän, säger Rzymkowski.

Att stora förändringar är i annalkande antyder även EU-parlamentarikern Zdzisław Krasnobędski.

Vissa namn i Szydło-regeringen utgör en viss politisk belastning, säger han. Han nämnde inte premiärministern själv, men det är allmänt känt att hon hotade avgå för ett par veckor sedan när en generaldirektör fått sparken utan hennes vetskap, ett hot som Kaczyński inte uppskattade.

Regeringspartiet Lag och Rättvisas kongress närmar sig med stora steg och det är mycket möjligt att Kaczyński tar tillfället i akt och genomför stora ommöbleringar i partitoppen och regeringen. Det kan bli en repris från år 2006 då den dåvarande premiärministern Kazimierz Marcinkiewicz plötsligt utsattes av hårda påhopp från sina partikamrater och tvingades att avgå.

Det är uppenbart att det pågår ett maktspel inom partiet. Det framstår också som alltmer uppenbart att partienigheten är en myt och att många inom Lag och Rättvisa börjar göra uppror eller åtminstone vågar ha en egen åsikt.

Ett praktexempel på detta är högskoleminister Jarosław Gowins uttalade kritik mot en ny apotekslag. Gowin, som är partiledare för det lilla högerpartiet Polen Tillsammans, försöker inom vissa gränser profilera sig som en självständig politiker och ett alternativ till Kaczyński och PiS. Han gör det systematiskt men försiktigt – än så länge ingår hans parti i regeringskoalitionen och är beroende av PiS. Å andra sidan är ju Kaczyński och hans parti beroende av koalitioner för att få majoritet i parlamentet.

Utgången är alltså oviss, men en sak är säker – med Kaczyński som regeringschef kommer det populistiska Lag och Rättvisa knappast att stärka sin politiska position varken inom eller utanför Polen.

Dorota Tubielewicz Mattsson