Den sista familjen blev festivalens stora vinnare

Filmen Den sista familjen av Jan P. Matuszyński.

Filmen Den sista familjen av Jan P. Matuszyński.

Första priset vid den 41:a Filmfestivalen i Gdynia, Guldlejonet, gick till debutanten Jan P. Matuszyński och hans film Ostatnia Rodzina (Den sista familjen).

In i det sista stod det mellan Wojciech Smarzowskis film Wołyń och Matuszyński Den sista familjen. Juryn visade stort mod och valde debutanten Matuszynski och hans fantastiska film som handlar om konstnärsfamiljen Beksinski – en normal, något sjuk och något toxisk familj. Det är med andra ord en allmängiltig historia om en helt vanlig men samtidigt helt ovanlig familj. Det är en historia som berör för det är en historia om våra egna långtifrån perfekta familjer. Känslor och tragiska händelser till trots är de dock tillsammans, på gott och ont.

Det är också en film om konsten som familjen hela tiden omges av. Men för var och en av dem har den en annan betydelse: för Zdzisław Beksiński – konstnären är den ett intimt sätt att uttrycka sig själv, för hans fru är den en följeslagare genom vardagen och för deras son – en flykt och ett hinder i livet.

Filmen är festivalens stora vinnare – den vann inte bara första priset för bästa film, utan även kritikerpriset samt publikens pris.

Wojciech Smarzowskis film Wołyń fick inget av de viktigaste priserna. Det ryktades att juryn var rädd för att tilldela filmen något pris av politiska skäl.

Men TVP-chefen Jacek Kurski har själv utanför den egentliga tävlingen utdelat ett pris till Wołyń. Den absurda händelsen inträffade i foajén, efter den officiella galan. Det tycks vara en återgång till kommunisttider då obekväma filmer fick inte belönas. Det är bara det att Kurski representerar den regim som just bedömer filmer utifrån sin berömda historiepolitik. Smarzowski vägrade att ta emot priset, men enligt egen utsago berodde det på det märkliga sammanhanget och inte politiska preferenser. Den statliga polska televisionen är faktiskt medproducent till hans film.

Silverlejonet gick till Maciej Pieprzycas film Jestem mordercą (Jag är en mördare), som blev mycket väl mottagen på festivalen. Filmen har inspirerats av verkliga händelser från 1977 och berättar om en dödsdömd fånge och en sympatisk milisman som ska fånga ”vampyren från Slask”. Filmen visar att ondskan inte föds inom besten, den föds inom helt vanliga människor.

Sammanlagt var det en ovanligt lyckad filmfestival i år. Flera mycket bra filmer presenterades och juryn gjorde några utmärkta och vågade val.

Dorota Tubielewicz Mattsson