Den siste romantikern

Författaren Włodzimierz Odojewski. Foto: wikipedia.

Författaren Włodzimierz Odojewski.
Foto: wikipedia.

Ibland blev han kallad den siste polske romantikern. Włodzimierz Odojewskis litterära kännemärke var berättelser om de östliga polska (numera ukrainska) utmarkerna. De invecklade polsk-ukrainsk-judiska relationerna med Volhynien-massakern 1943–45 och de historiska förvecklingarna i samband med detta är ett nav kring vilket alla hans romaner utspelar sig.

Odojewski föddes i Poznań år 1930. En del av andra världskriget tillbringade han i Ukraina.

Vi trodde att vi åkte dit för att hälsa på släktingarna. Istället fick vi bevittna slakten av polackerna, skrev han. Upplevelserna från den tiden blev den viktigaste inspirationskällan för hans litterära verksamhet.

Han studerade sociologi och ekonomi vid universitetet i Poznań. Under 1960-talet var han chef för radioteaterverksamheten på Polskie Radio. Dessutom tillhörde han den litterära gruppen som var samlad kring tidskriften WspółczesnośćI (Samtiden). 1969 fick han sparken när de intellektuella protesterade mot regimens tilltagande censur, och tre år senare flydde han till Väst.

Odojewskis problem med censuren började redan i början av 1960-talet. Anledningen var Katyń-motivet* i en av hans böcker. Förlaget försökte på alla sätt att få honom att ändra vissa stycken.

Under två år i mitten på 1960-talet var han agent hos kommunistregimens säkerhetspolis, och angav kolleger som upprätthöll kontakter med förläggare och översättare i Väst utanför de officiella kanalerna. Själv gjorde han precis samma sak.

1971 lämnade han Polen för att åka till Frankrike på inbjudan av den franska PEN-klubben. Senare hamnade han i Tyskland där han under åren 1972-1994 var chef för litterära program vid Radio Free Europe i München.

Odojewski debuterade med boken Wyspa ocalenia (Räddningens ö) som lästes i radion (utgiven i bokform 13 år senare). Men hans mest kända bok är Zasypie wszystko, zawieje … (Vinden blåser bort allt) från 1973 som skildrar en världs geografiska, historiska och kulturella undergång. Det är en ytterst pessimistisk bild av ett Ukraina som håller på att försvinna. Och en skakande bild av människor som slits mellan nationalism och släktskap, mellan kärlek och hat. Ibland jämförd med William Faulkner var han en av de största litterära skildrarna av Kresy (utmarkerna, de östra gränsområdena).

Odojewskis böcker har översatts till 20 språk. Han har belönats med flera priser, däribland Svenska Katyń-kommitténs pris år 1976. För sin sista roman Oksana blev han nominerad till Polens främsta litterära utmärkelse, Nike-priset.

Włodzimierz Odojewski avled den 20 juli 2016. Han blev 86 år.

Dorota Tubielewicz Mattsson
professor i polska språket och litteraturen