Det bästa med Poznan är Stary Browar

Om jag ska visa upp det bästa med Poznan, säger Sabina Siemaszko, så är det vårt nya, fantastiska konst- och köpcenter – Stary Browar, som är en alldeles särskild plats i staden.

Sabina Siemaszko är översättare och ingår i Bulletinens ungdomspanel.

Det nya köpcentret Stary Browar är byggt i och runt ett bryggeri från 1800-talet.

I Poznan finns ett nytt och annorlunda köpcenter, Stary Browar (Gamla Bryggeriet) mitt i de gamla delarna i stan. Det är byggt i och runt ett bryggeri från 1800-talets första hälft.

1998 köpte Grazyna Kulczyk de gamla husen för att skapa ett modernt center med betoning på konst och shopping. Invigningen, som var i november 2003 blev en stor succé.

Det ursprungliga husets historia går tillbaka till 1800-talet, då bröderna Hugger satte upp sitt bryggeri här.

Dagens köpcenter är en både radikal och varsam om- och tillbyggnad som inte har så mycket med öltillverkning att göra. Men de olika delarna av huskomplexet har fått namn efter den gamla verksamheten: Mältan, Kokhuset osv.

I Stary Browar har man satsat på konst
för alla besökare.

I byggnaden finns butiker (även exklusiva boutiquer), charmiga kaféeer, restauranger, teater och kontorsdelar som hyrs ut till olika företag.

Hjärtat i Stary Browar är Dziedziniec Sztuki (Konstgården) Hit kan man komma på sommaren och lyssna till mycket bra konserter på någon av utomhusserveringarna.

Den charmerande bokhandeln Bookarest har bokhyllor så långt upp efter väggarna att man måste ha stege för att nå de översta böckerna. Medan kunderna bläddrar i böckerna kan de sitta ner och ta en kopp te eller kaffe.

Här finns också en liten teater och en utställningshall som är viktiga delar av Stary Browar, med sina konstutställningar och olika framträdanden.

Massor av människor rör sig på köpcentrets olika plan.

Sist men inte minst: Stary Browars stolthet är dess konstruktion. Byggmaterialen är tegel. stål, exotiska träslag, glas och sten. Det är en blandning av gammal stil och moderna byggnadslösningar. Bästa exemplet är den över 100 år gamla fasaden som står belyst, inbäddad i Stary Browar bakom en ställning i glas och stål.

Det är en mycket trevlig plats där man kan tillbringa lite tid på eftermiddagarna, shoppa, fika och promenera längs gränderna som är täckta av exotoska träd och granit.

År 2005 fick Stary Browar pris som världens bästa köpcenter.

Sabina Siemaszko