Det ryska propagandakriget

Folkmassor med flaggor som blockerar gatorna och brinnande facklor … Så protesterade polackerna när Ukrainas president Porosjenko besökte Polen, skriver den ryska nyhetsbyrån Itar-Tass.

Kommentar Dorota Tubielewicz Mattsson

Kommentar
Dorota Tubielewicz Mattsson

Problemet är bara att det inte var några protester i Warszawa mot den ukrainske presidenten.

Utanför parlamentet samlades visserligen en grupp människor från en ultranationalistisk rörelse. Enligt Itar-Tass hade de med sig en syrisk flagga och de ukrainska rebellernas fana. De uttryckte sitt missnöje: den här människan (Porosjenko) är skyldig till blodspillan i Ukraina, han är ansvarig för att tusentals människor – civila, barn och åldringar – har dött, säger en av demonstranterna.

Porosjenko är persona non grata i parlamentet, tillade en annan.

Demonstranterna protesterade mot de ukrainska myndigheternas politik, skriver Itar-Tass, men även mot att Polen avsätter medel för utbildning av Högra sektorn och liknande organisationer. Därmed antyds det att Polen utbildar ukrainska nationalister. Och att polacker protesterar mot detta.

Bilderna som bifogats till texten visar en ”spontan” protest, folkmassor, polis, flaggor.

Det är bara det att ingen i Warszawa under torsdagen har sett denna protest. Bilderna är från fjolårets Självständighetsmarsch på väg till ryska ambassaden som demonstranterna tänkte sätta eld på. Det är inte tal om något misstag eftersom fotografierna från fotoagenturen Ria Novosti är korrekt beskrivna.

Det handlar alltså om en medveten manipulering av fakta som syftar till att vilseleda den ryska allmänheten.