Diplomatisk strid om Auschwitz befrielse

En diplomatisk strid har brutit ut i samband med högtidlighållandet av att det den 27 januari är sjuttio år sedan det nazistiska koncentrationslägret Auschwitz befriades.

Rysslands president Vladimir Putin har i år tackat nej till att delta i högtidligheterna.

Nåja, kommenterade utrikesminister Grzegorz Schetyna i en tv-intervju. När allt kommer omkring var det ju Första Ukrainska regementet med ukrainska soldater som befriade Auschwitz. Ukrainarna var där den där dagen och det var de som öppnade portarna och befriade lägerfångarna.

Kommentaren har väckt raseri i den ryska administrationen, skriver Warsaw Voice.

Det är allmänt bekant att Auschwitz befriades av trupper från Röda armén, soldater av alla möjliga nationaliteter deltog i den heroiska kampen, svarade ryska utrikesdepartementet.

Cyniskt förtal, spädde utrikesminister Sergej Lavrov på. Auschwitz befriades av Röda armén, där fanns ryssar, ukrainare, tjetjener, tatarer, georgier och många andra.

Jag syftade på att det ju var ukrainare som befann sig i den första stridsvagn, den som krossade portarna till dödslägret, sade Schetyna på fredagen. De var en del av en större enhet som bestod av många nationaliteter.

President Bronisław Komorowski slår nu fast att ryssar utgjorde den största delen av den multinationella trupp som befann sig i södra Polen i januari för sjuttio år sedan.

Vi vet och minns att de flesta soldaterna var ryssar, säger presidenten. De årliga ceremonierna till minne av befriandet av nazisternas dödsläger Auschwitz i södra Polen bör inte användas i politiska syften. Av respekt för de överlevande som deltar i ceremonierna bör sådana diskussioner läggas åt sidan. (Warsaw Voice 26 jan 15)