Diplomatisk turbulens efter Auschwitzuttalande

Utrikesministern Schetyna väckte uppseende med sitt uttalande om Auschwitz. Foto: PO, wikipedia.

Utrikesministern Schetyna har väckt uppseende med sitt uttalande om Auschwitz.
Foto: PO, wikipedia.

Det var ju ukrainare som befriade koncentrationslägret Asuchwitz 1945. Det sade utrikesminister Grzegorz Schetyna i dagarna till Polskie Radio.

Uttalandet är förvånande med tanke på att Schetyna är utbildad historiker. Och det bidrar onekligen till spänningen i de polsk-ryska relationerna. Den ryske utrikesministern Sergej Lavrov kallade uttalandet blasfemiskt och cyniskt.

Röda arméns soldater – av flera nationaliteter – befriade lägret i januari 1945. Det här är ingen bra tid att spela på nationalistiska känslor, sa Lavrov.

Jag såg inspelningen från intervjun och noterade ett förljuget leende i utrikesministerns ansikte, säger ryska Historiska Vetenskapsakademins chef Jurij Petrov. Uttalandet var avsiktligt osant.

Enligt Petrov är det omöjligt att Schetyna inte visste att 1. Ukrainska Fronten inte bestod enbart av ukrainare. Den polske utrikesministerns ord berodde inte på okunskap utan var en historieförfalskning som Ryssland ”måste och kommer att kämpa mot”.

Vi ser med största allvar och respekt på lägret, dess befrielse och tragedin som utspelade sig där, svarade Polens ambassadör i Moskva, Katarzyna Pełczyńska-Nałęcz. Hon påpekade också det kloka i att undvika spörsmål som bara trappar upp känslorna, i synnerhet inför 70-årsdagen av Auschwitz befrielse den 27 januari.

Vi är fullt medvetna om att det inom Röda arméns 1. Ukrainska Front fanns såväl ryssar som ukrainare, vitryssar, judar och andra nationaliteter inklusive polacker. Respekten för dessa soldater och minnet av dem är bortom allt tvivel. Ingen försöker undergräva och nedvärdera det, sa hon.

Under dagen tog även Grzegorz Schetyna tillfället i akt och förklarade: Det var inget antiryskt uttalande. Det var Röda Armen som befriade lägret. Men det var soldater av olika nationaliteter som var med där. Jag ville bara understryka att det inte bara var ryssar som var med, sade Schetyna.

Dorota Tubielewicz Mattsson