Donald Tusk och Amber Gold-skandalen

Amber Golds logga. Foto: Patryk Matyjaszczyk, wikipedia.

Amber Golds logga. Foto: Patryk Matyjaszczyk, wikipedia.

Amber Gold är ett skandalföretag som med ett pyramidspelsliknande upplägg under åren 2009–2012 lurade av 18 000 kunder 850 miljoner zloty (ca en och en kvarts miljarder svenska kronor). Utredning pågår, men det går trögt.

Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) påpekar att dåvarande premiärministern Donald Tusks som var inblandad i Amber Gold-affären och har tillsatt en parlamentarisk kommission för att utreda i första hand Tusks ansvar.

PiS står fast vid sin avsikt att dra Donald Tusk, idag Europeiska Rådets ordförande, inför rätta.

Kommissionen vill veta allt om sonens kontakter med flygbolaget OLT Express som hade band till Amber Golds grundare och som sonen samarbetade med. Säkerhetstjänsten påstås ha underrättat Tusk om misstankar mot företaget, och han väntas få redogöra för vad han kände till det pyramidliknande upplägget, vilken vikt han lade vid informationen från säkerhetspolisen och vad han gjorde med den.

Faktum är att i augusti 2012 förnekade Tusk att han informerats av säkerhetstjänsten.

Påståendet att jag skulle haft hemlig information och varnat min son är oförsiktigt och rent av otillständigt, sa han då.

Nu antyder PiS att Tusk lagt locket på för att EM i fotboll sommaren 2012 inte skulle hamna i skuggan av Amber Gold-affären. Man ser det hela som ett nät av förbindelser och beroenden mellan olika PO-politiker och ”affärsmän” i Gdansk.

Frågan är nu om Tusk tillsammans med riksåklagaren skulle ha kunnat slå till mot pyramiden, förkortat dess existens med två månader och eventuellt räddat ett antal kunder. Det är dessutom oklart vilken information han fått av underrättelsetjänsten. Han kan ha trott att allt var under kontroll eftersom specialstyrkorna engagerat sig.

Själv tvivlar Tusk inte på att Amber Gold-kommissionen kommer att slå mot honom.

Kommissionens upphovsmän döljer inte sina intentioner, säger han till tidskriften Polityka. Men jag är inte rädd, jag har alltid tyckt om öppna debatter.

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński påpekade nyligen att Tusk med tanke på med Amber Gold-skandalen inte bör få förnyat förtroende som ordförande i Europeiska rådet. Mandatperioden går ut nästa sommar, och regeringen pläderar på alla nivåer för att han inte ska bli omvald. PiS menar också att Tusk har skuld i Smolenskolyckan 2010, då dåvarande presidenten Lech Kaczyński och 95 andra omkom.

Dorota Tubielewicz Mattsson