Dorota Maslovska på Dramaten

Dorota Maslowska kommer till Dramaten den 13 mars.

Dorota Maslowska, en av Europas hetaste dramatiker och romanförfattare, kommer nu för andra gången till Sverige.  Möt henne i ett samtal med Marc Matthiesen om hennes författarskap, om språk och tillhörighet, nationalitet och konst.

Utöver samtalet bjuds det på läsningar dramatiserade av Natalie Ringler, dels från romanen Drottningens påfågel (övers. T. Håkanson) och ur mejldagboken New York I love you but you are bringing me down: breven till Bijou (övers. J. Bielwaski). Det är första gången som dessa texter framförs på svenska.

Samtalet med Dorota Maslowska är en del av en samtalsserie med framstående europeiska dramatiker – i samarbete med Polska Institutet, Goethe-institutet, Rumänska kulturinstitutet och Italienska kulturinstitutet. Utgångspunkten är dramatikern och teaterkonstens roll i dagens Europa. Hur förhåller sig teatern och framför allt dess textförfattare till samtiden?

Dorota Maslovska (född 1983) har rosats för sitt innovativa språk och sina knivskarpa betraktelser av livet i Polen idag. Hon föddes i Wejherowo nära Gdansk och är numera bosatt i Warszawa. Hennes debut, romanen Polskryskt krig under rödvit flagg, från 2002 blev en sensationell framgång. Boken blev snabbt en skandalsuccé och betraktades som den stora generationsromanen, både genom författarens ringa ålder (19 år) och det kontroversiella ämnet (marginaliserade ungdomars vardag i ett postkommunistiskt Polen).

2005 kom Paw Krolowej (Drottningens påfågel), en roman i hiphoprytm som med distans och lätt cynisk ironi skildrar livet i Warszawas kändis- och musikerkretsar. Romanen belönades med det prestigefyllda NIKE-priset (Polens motsvarighet till Augustpriset).

Ett år senare, 2006, skrev hon sin första teaterpjäs, Två fattiga rumäner som talar polska (som även spelades på Folkteatern i Göteborg hösten 2010). Hennes nästa pjäs, Metallflickan (Mellan oss är det bara bra) uruppfördes på Schaubühne i Berlin och fick sin svenska premiär på Teater Galeasen i februari 2010.

Marc Matthiesen har som dramaturg och översättare främst arbetat med nyskriven dramatik och samtalat med en rad av Europas främsta dramatiker. Han återkommer som samtalsledare vid varje dramatikermöte.

Medverkande skådespelare: Jon Karlsson, Basia Frydman och Thomas Hanzon

13 mars, kl 19.00, Kungl. Dramatiska Teatern, Målarsalen. Samtalet sker på svenska och polska med tolk.

Fritt inträde (begränsat antal platser!) (Polska institutet mars 21)