Duda – de fagra löftenas president

Andrzej Duda är Polens nye president, men trots många veckors valkampanj är det inte lätt att säga vad han har för åsikter. Han är ärkekonservativ och varmt religiös – men sedan då? Dorota Tubielewicz Mattsson tecknar ett porträtt av den nye statschefen.

Polens blivande president heter som bekant Andrzej Duda och han har tills nyligen varit okänd för de allra flesta polacker. Hans partiledare Jarosław Kaczynski från det nationalkonservativa oppositionspartiet PiS (Lag och Rättvisa), drog för några månader sedan fram Duda som esset ur ärmen och presenterade honom som PiS presidentkandidat. Det visade sig vara ett snilledrag – Duda vann i söndagens presidentval över den sittande presidenten Bronisław Komorowski med 3,1%.

Krönika Dorota Tubielewicz Mattsson

Krönika
Dorota Tubielewicz Mattsson

Duda är 43 år gammal, utbildad jurist och disputerade år 2005. Han kommer från ett akademikerhem där båda föräldrarna är professorer. Hans hustru Agata är dotter till den kände poeten och slavistikprofessorn Julian Kornhauser. Tillsammans har de en dotter, Kinga.

Sin politiska karriär började den nye presidenten år 2000 och i det liberala Unia Wolności (Frihetsunionen). Hösten 2005 vann PiS parlamentsvalen och Duda bytte parti. Där gjorde han en blixtkarriär: på förslag av dåvarande justitieministern Zbigniew Ziobro blev han biträdande justitieminister. Året därpå blev han medlem i Statstribunalen (som ser till att statens ämbetsmän sköter sig) och 2008 blev han statssekreterare i president Lech Kaczyńskis kansli.

År 2010 ställde Duda upp som kandidat i borgmästarvalet i staden Kraków men utan framgång. Han tog dock plats i Europaparlamentet efter valet 2014 som representant för PiS.

I december 2014 blev det klart att han skulle ställa upp som PiS kandidat i presidentvalet. Han fick stöd av flera partier på högerkanten, bland annat Solidarna Polska (Solidariska Polen) och Polska Razem (Polen tillsammans).

I valets första omgång fick han överraskande fler röster än den sittande presidenten dock mindre än de 50% som krävs för att en kandidat ska väljas redan i första omgången. Den andra valomgången har han nu vunnit med god marginal.

Det är svårt att med säkerhet säga vad Duda har för åsikter. Hans valkampanj har präglats av fagra löften och ideologiskt svammel. Ännu mindre säkert är hur han som president kommer att agera gentemot moderpartiet, PiS. Duda har visserligen lovat att lämna partiet – det bör en president göra för att kunna vara alla polackers president – men bandet mellan honom och PiS är uppenbarligen mycket starkt. Kaczyński hade definitivt inte gjort honom till presidentkandidat om han inte räknat med att det skulle ge utdelning.

Duda har redan sagt att förre justitieministern, Zbigniew Ziobro – känd för sina polisiära metoder – kommer att få plats i hans närmaste omgivning. Likaså den religiöse och ärkereaktionäre statsvetaren Krzysztof Szczerski, som ytterligare vill stärka kyrkans roll i Polen.

Det är främst lågutbildade från landsbygden och småstäderna som röstat på Duda. Han lovade mycket och spelade på deras nationalistiska känslor, religiositet och mindervärdeskomplex.

Mest chockerande är förstås att många unga lade sin röst på Duda sitt. Det var naturligtvis en protest mot makthavarna och mot de ungas situation (arbetslöshet, låga löner etc). Åtta år med PO (Medborgarplattformen) i regeringsställning har gjort att unga, som knappt ens minns den tid då PiS satt vid makten, enbart har sett skandaler, misslyckade reformer och svågerkorruption. Därtill kommer mångas naturliga (efter åtta år!) trötthet på de styrande.

I det läget har PiS tagit initiativet – om än med demagogiska metoder. Andrzej Duda är medial och duktig på marketing. Han kommer att fortsätta med sin charmoffensiv och hans popularitet kommer att öka. Även medier som ofta tyr sig till vinnare kommer att stödja honom. Ända fram till parlamentsvalet i höst som med stor sannolikhet kommer att vinnas av PiS.

Vad händer sedan? Det är svårt att säga. Men det är inte troligt att Duda plötsligt kommer att lösgöra sig från PiS och Kaczyński för att bli en självständig president. Fast å andra sidan borde hans politiska självförtroende ha ökat eftersom det är han som ska hjälpa PiS till segern i höst. Det vet PiS-ledaren.

Jarosław Kaczyński vet också av erfarenhet att forna politiska vänner kan bli ”förrädare”. Dudas stora framgång i presidentvalet kan göra honom benägen att frigöra sig från partiet. Det är knappast troligt, med Kaczyński är nog lite oroad. Det är kanske därför han tillbringade valdagen på Jasna Gora, Polens främsta vallfartsort, där han bad om seger. Och kanske annat också .