
President Andrzej Duda. Foto: Radosław Czarnecki, wikipedia.
Polens president Andrzej Duda och Ungerns president Viktor Orbán har fått ett politiskt och moraliskt kall – de ska återinföra och försvara de kristna värdena som Väst vänt ryggen.
Det kom man fram till under Dudas tre dagars besök i Ungern. Duda talade om historien och beklagade sig över att den stora kris som drabbat den kristna världssynen.
De kristna idealen håller på att försvinna i dagens Europa, de trampas ner och glöms bort och ersätts av ideologier som förstör människan och mänskligheten, sa Duda, och uppmanade Polen och Ungern, som ju ”bevarat de goda värderingarna”, att föra dem tillbaka till Europa och att försvara dem.
Den europeiska migrationskrisen och samarbetet i regionen stor också på agendan. Detta samarbete ska gå ut på gemensamma investeringar i vägar, energi etc. Regionen borde visa att man kan bygga upp en gemenskap, sade Krzysztof Szczerski, statssekreterare i presidentens kansli.
Men Duda föreslår också att länderna i Central- och Östeuropa ska gå samman och bilda en bälte av stater mellan Adriatiska havet, Östersjön och Svarta havet. Unionen skulle utgöra en motvikt mot de starkaste europeiska staterna som dominerar inom EU. Duda hoppas förstås på att Polen som den i regionen största staten kommer att vara tongivande.
Och Orbán har ”med stor entusiasm” reagerat på Dudas idé om en politisk pakt.
Det är onekligen ett initiativ som är värt att uppmärksamma. Det är naturligtvis bra med gemensamma investeringar som fyller i ”luckan i de infrastrukturella kontakterna”. Men det finns även andra sidor. Det kan vara ett sätt att försvaga och till och med splittra EU. Det kan vara ett sätt att fjärma sig från Europa och EU. Det kan vara ett sätt att skapa ett nytt politiskt block som politiskt och kulturellt står mellan Europa och Ryssland.
Det är lätt att ta avstånd från Europas demokratiska normer. Det är också lätt att vända det moraliskt fallna Europa ryggen. Men man kan i så fall inte förvänta sig att förbli den största förmånstagaren av EU:s bidrag. Och man kan inte förvänta sig att NATO kommer att försvara ett medlemsland som inte följer de demokratiska reglerna. När den riktiga faran är framme kommer inte Ungern eller Slovakien att försvara Polens gränser.
Då kommer den gamla utslitna visan om att det stackars bortglömda och av alla svikna Polen att höras högt.
Dorota Tubielewicz Mattsson