Duda tackade alla som röstat

Resultatet från den första vallokalsundersökningen som offentliggjordes kl 22.30 på söndagskvällen visade en markant seger med sex procentenheter för utmanaren Andrzej Duda mot sittande presidenten Bronisław Komorowski.

Den fylligare vallokalsundersökning som byggde på uppgifter från 90 % av vallokalerna och som publicerades runt midnatt visade fortfarande seger för Andrzej Duda men med korrigerade siffror:

Andrzej Duda                          52 %
Bronisław Komorowski             48 %
Valdeltagande                        55,5 %

Båda kandidaterna höll tal inför sina väljare och TV-publiken direkt efter första prognosens publicering.

Med uppenbar besvikelse började Komorowski:

– Det lyckades inte den här gången.

Och Komorowski fortsatte:

– Det har det fria och demokratiska Polens medborgare beslutat. Demokrati handlar om att man inte bara accepterar valresultat utan också respekterar dem. Därför gratulerar jag min konkurrent i presidentvalet, herr Andrzej Duda. Jag gratulerar till resultatet och önskar honom en framgångsrik presidentur, därför att jag önskar Polen väl.

– Jag ser mig runt i salen och ser många personer som kämpat för polsk frihet, som kämpat för ett demokratiskt Polen. Det är för oss en allvarlig prövning, men valutslag skall man erkänna och respektera – på det sättet bygger vi polsk demokrati.

President Komorowski tackade alla dem som med honom ville gå ”samverkans och trygghetens väg” och tackade alla som deltagit i valet.

Den högst sannolike vinnaren i söndagens val, Andrzej Duda, tackade i sitt tal president Komorowski för rivaliteten i valkampanjen och för gratulationerna från honom.

– Jag skulle vilja tacka alla polacker, fortsatte Duda, som gick till valurnorna och röstade på sin kandidat, jag upprepar: på sin kandidat, för jag tackar alla. Valen är demokratins salt. Jag skulle vilja att valdeltagandet var ännu högre. Jag skulle önska, att i framtida val ännu fler deltar, att ännu fler övertygar sig om att deras röst har betydelse. Framför allt tackar jag dem som visade mig förtroende och gav mig sin röst. De som röstade på mig uttalade sig för förändring.

Andrzej Duda försäkrade, att han är öppen för samtal.

Den president som blir vald, skall tjäna nationen, han ska lyssna och vara öppen sade Duda. Därför kommer dörrarna till presidentpalatset att stå öppna för medborgarinitiativ, sådana som jag kommer att kunna acceptera och sådana jag kommer att stå tveksam till. Det kommer inte att bli en sluten presidentur, det lovar jag idag. Jag hoppas, att efter de fem åren ska de flesta av mina landsmän kunna säga: Andrzej Duda är en president för alla polacker, att han är öppen för alla, utesluter ingen och gör allt för att splittringar inte ska finnas.

Jan Axel Stoltz