Duda tar tillbaka pensionslöftet

Den blivande presidenten Andrzej Duda tar tillbaka sitt viktigaste vallöfte. Foto: Lukas Plewnia, wikipedia

Andrzej Duda tar tillbaka sitt viktigaste vallöfte.
Foto: Lukas Plewnia, wikipedia

Den blivande presidenten Andrzej Duda lovade under hela valkampanjen att han som president tänker riva upp pensionsreformen. Den höjda pensionsåldern (från 60/65 till 67 år) har väckt stort missnöje bland polackerna och presidentkandidaten red på missnöjesvågen. Han lovade att återinföra den gamla pensionsåldern, dvs 60 år för kvinnor och 65 år för män.

Redan innan han tillträder som president börjar han backa. Han är inte längre ”för en enkel återgång till den tidigare lösningen” och vill nu att alla som vill gå i pension före 67 års ålder ska kunna visa upp att de har arbetat i 40 år.

Under valkampanjen anklagade Duda sin motkandidat Bronisław Komorowski för hyckleri och för att ha lurat väljarna – Komorowski undertecknade lagen om den höjda pensionsåldern trots att han under valkampanjen 2010 var emot den. Idag tar Duda själv tillbaka sitt viktigaste vallöfte.

Högermedierna hyllar Duda för hans ”ansvarsfulla attityd” och för att ”han kan ta tillbaka vallöften när det ligger i allmänhetens intresse”.

Sanningen är den att det var ytterst ansvarslöst av Duda att lova en återgång till den tidigare pensionsåldern. Det handlade naturligtvis om att vinna fler röster, men det var ett fult och ohederligt sätt att vinna dessa röster.

För Duda och hans parti, det nationalkonservativa PiS (Lag och Rättvisa), vet mycket väl att Polen inte har råd med den lägre pensionsåldern. På sikt innebär den att framtidens pensionärer kommer att leva i misär.

I april offentliggjorde presidentkansliet en utredning, som visade att framtidens pensioner kommer att ligga på runt 20 % av lönen. Den var beräknad på att pensionärerna skulle ha arbetat minst 37 år.

Dudas senaste utspel invaggar polackerna i den falska övertygelsen om att en tidigare pensionsavgång inte kommer att nämnvärt påverka deras pension. I verkligheten kan kvinnors pensioner bli hela 30% lägre.

Vilka nya ”fantastiska” idéer kommer Andrzej Duda och PiS att få inför parlamentsvalet? Vilka nya löften kommer han och PiS med inför parlamentsvalet i höst?

Efter oss syndafloden.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Läs om beräkningen för framtidens pensioner >>