Dudas första utrikespolitiska groda

President Andrzej Duda anser att samtalen om Ukrainakrisen ska utökas med USA, EU och Ukrainas grannländer. För närvarande förs del inom ramen för det s.k Normandie-formatet (Ryssland, Ukraina, Tyskland och Frankrike).

President Duda. Foto: wikipedia.

President Duda.
Foto: wikipedia.

Jag kan inte föreställa mig annat att de starka europeiska staterna deltar i samtalen, men även stormakten USA som Moskva säkert känner respekt för skulle kunna delta. Och naturligtvis de av Ukrainas grannländer som har ett direkt intresse av det som pågår där, sade Duda när han flög hem efter sitt första utländska besök i Tallinn i helgen, skriver tidningen Gazeta Wyborcza.

Han pläderar alltså för att förhandlingarna i stället ska föras inom Geneve-formatet, d.v.s med USA, EU, Ukraina och Ryssland.

Men under en paus i samtalen med Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Francois Hollande avvisade Ukrainas president Petro Porosjenko måndagen i Berlin Dudas förslag.

Jag ser inget behov av att införa ett nytt format för samtalen. Vi anser att avtalet från Minsk är utomordentligt bra, sade Porosjenko. Där talas det om omedelbar vapenvila, om tillbakadragande av tunga vapen från området och om att utländska observatörer ska få arbeta ostört.

I Polen lät  reaktionerna på Dudas uttalande inte vänta på sig.

Ett olyckligt och osmidigt uttalande, sa utrikesminister Grzegorz Schetyna på en presskonferens på tisdagen. Minsk-överenskommelsen är så skör och så viktig för freden i Europa att Polen liksom alla andra EU-länder bör stödja den av alla krafter. Det finns inget alternativ till Normandie-formatet, samtalen måste slutföras inom dess ram och resultatet ska sammanfattas i slutet av 2015. Man måste vara tålmodig och väga varje ord mycket noga. Diplomati tycker om precision och ofta även tystnad.

Jag fick höra om president Dudas utspel via medierna, sade utrikesministern. Och den som bedriver utrikespolitik via medier måste räkna med en hårdlandning. Han måste också inse att det inte är så effektivt.

Han påminde också om att presidenten och regeringen ska samarbeta om utrikespolitiken.

Och alla på UD och i regeringen är inställda på ett gott samarbete, försäkrade han.

Men än så länge har president Duda inte fattat något beslut om att träffa premiärminister Ewa Kopacz och regeringen.

Dorota Tubielewicz Mattsson