Dudas skamliga fråga

Söndagens presidentvalsdebatt innehöll ett inslag som fick många tittare att höja på ögonbrynen. Starkast reagerade man på att utmanaren Andrzej Duda anklagade president Bronisław Komorowski för att be om ursäkt för Jedwabnemorden* och delta i ”de lögnaktiga anklagelserna om att polacker var medskyldiga till Förintelsen”.

Kommentar Dorota Tubielewicz Mattsson

Kommentar
Dorota Tubielewicz Mattsson

Duda refererade till det brev som Komorowski skrev i samband med 60-årsdagen av pogromen i Jedwabne 1941. Brevet lästes vid minnesceremonin upp av förre premiärministern Tadeusz Mazowiecki.

”Offrens nation var tvungen att acceptera den svåra sanningen om att den ibland också var  förövare”, stod det bland annat i brevet och det var just det som gjorde presidentkandidaten Duda så upprörd. Och just denna mening fick Duda att ställa frågan om presidenten sällar sig till dem som påstår att polackerna ”är ansvariga för Förintelsen”.

Paweł Wroński på Gazeta Wyborcza undrar i en artikel vad Duda ville uppnå med frågan. Ville han övertyga nationalister om att rösta på honom? Duda hoppades nog att hans tankesätt skulle tilltala dem som föredrar Frihetsmarschen** framför Museet över de polska judarnas historia, det museum som hans mentor förre presidenten Lech Kaczyński helhjärtat stödde, skriver Wroński.

Duda ville uppenbarligen ville framstå som ”polskhetens försvarare, den alltid oskyldiga och obefläckade polskheten vars goda namn angrips ute i världen”, kommenterar Wroński. Eller så ville han neutralisera angrep på honom själv från antisemiter, som kräver att han ska komma med förklaringar till sin svärfars, poeten Julian Kornhausers gripande dikt om pogromen i Kielce 1946.

Men har Andrzej Duda läst hela Komorowskis brev från 2011? Där fanns en klar skiljelinje mellan det som hände i Jedwabne och Förintelsen – nazisternas systematiska utrotning av judar.

Skulden för Förintelsen får inte relativiseras, varnar presidenten och påminner om att även polacker blev offer för den nazistiska aggressionen, att många av dem hjälpte judar och riskerade sina liv för det.

Det står också i brevet att de som deltog i Jedwabnepogromen förnekade allt Polen i århundraden stått för.

Duda var beredd att offra den historiska sanningen och tog avstånd från sin mentor Lech Kaczynski för att vinna nationalisternas röster, skriver Wroński.

Det är svårt att inte hålla med – det Andrzej Duda gjorde under valdebatten var extremt cyniskt. Och vad värre är: beräknande cyniskt.

Den som pekas ut som upphovsmannen till Dudas fråga i söndagens valdebatt är förre PiS-parlamentarikern Jacek Kurski. Han sade i en radiointervju att han ”konsulterades i frågan” och ansåg att det var ”det rätta spåret”.

En president, som ju ska värna om Polens dignitet och heder och om sanningen, får inte anklaga det egna folket för att ha deltagit i 1900-talets största brott som genomfördes av Nazityskland, förklarade Kurski.

Jacek Kurski är känd för sina hänsynslösa och smutsiga metoder i den politiska kampen. Under valkampanjen 2005 anklagade han Donald Tusk för att hans farfar varit med i det tyska Werhmacht. Nu är han tillbaka som ”mediekonsult” och den som ska förbereda Duda inför den andra och sista debatten före presidentvalets andra omgång på söndag.

Duda som är en utbildad människa visar här att han saknar vanlig anständighet. Det anstår helt enkelt inte en parlamentariker och juris doktor att häva ur sig liknande stupiditeter. Och att välja rådgivare är en konst som är guld värd.

* Jedwabnemorden var en pogrom mot judarna i den polska byn Jedwabne i juli 1941. Mellan 340 och 400 människor brändes ihjäl i en lada av traktens bönder.

** Frihetsmarschen – nationalisternas marsch på Självständighetsdagen den 11 november.