Elisabeth Åsbrink fick Kapuscinski-priset

Elisasbeth Åsbrink har tilldelats det prestigefyllda Kapuscinski-priset.

Elisasbeth Åsbrink har tilldelats det prestigefyllda Kapuscinski-priset.

Ikväll kl 19.30 meddelades i Warszawa att den svenska journalisten och författaren Elisabeth Åsbrink tilldelas Ryszard Kapuściński Award for literary reportage 2013 för boken ”Och i Wienerwald står träden kvar”.

– Det speciella med Kapuścińskis reportage är hans sätt att använda alla sinnen, oavbrutet. Och inte bara de fysiska, kroppsliga sinnena utan de inre bilder och tankar de sätter igång. Nuet är lika mycket arbetsmaterial som minnet. Det gör honom till mer än en reporter, han är en stor författare också, och en stor källa till inspiration, säger Elisabeth Åsbrink.

Priset består av 50 000 PLN, motsvarande ungefär 100 000 SEK, ett diplom och ett foto av Ryszard Kapuściński och delas ut av staden Warszawa till ”de mest värdefulla reportageböcker som berör viktiga aktuella frågor, väcker eftertanke, och fördjupar vår kunskap om andra kulturers världar.”

Bland tidigare pristagare finns Svetlana Aleksijevitj, Jean Hatzfeld och Liao Yiwu.
I augusti 2011 utkom originalutgåvan av ”Och i Wienerwald står träden kvar” på Natur & Kultur, och belönades med Augustpriset i fackboksklassen. Boken är baserad på 500 brev till en pojke som kom till Sverige 1939 på flykt undan nazisterna, skrivna av hans föräldrar i Wien. Boken väckte stor uppmärksamhet på grund av de nya uppgifterna om att IKEA-grundaren Ingvar Kamprad var övervakad av Allmänna Säkerhetspolisen, som 1943 upprättade en akt över honom med rubriken ”nazist”, samt att Kamprad i en intervju med Åsbrink 2010 visade sig lojal med fascistledaren Per Engdahl.

”Och i Wienerwald står träden kvar” finns på polska, översatt av Irena Kowadło-Przedmojska som också tilldelas 15 000 PLN. (Natur och Kultur 23 maj 14)