En polsk familjs berättelse

AmberlDYSven Jardestål

Bärnstenskvinnan
Books on Demand 2008

Sven Jardestål har skrivit en personlig berättelse om sin polska sambo, som han i boken kallar Tanja. Berättelsen inleds redan med hennes födelse 1930, och läsaren får följa med från barn- och ungdomsåren hos de kärleksfulla föräldrarna i Puck vid Östersjökusten. Bokens namn kommer från det smycke som Tanjas far gjorde till henne av ett strandfynd – ett ovanligt vackert stycke röd bärnsten.

När kommunismen tar över efter andra världskriget är Tanja nästan vuxen, hon börjar arbeta, och hittar sin blivande man. Efter lumpen får han arbete inom försvaret, paret flyttar till Toruń och lämnar den lilla dottern i morföräldrarnas vård.

På militärförläggningen är mikrofonerna i lägenheten en självklarhet, det gäller att vara på sin vakt för att inte ertappas med något förfluget ord. Hos Tanja och maken mognar ett beslut att lämna hemlandet, och tillfälle bjuds 1956 när Alexis tillfälligt får ett uppdrag i Östberlin. De flyr via en hemlig tunnel genom kyrkans katakomber och hamnar i Sverige.

Bärnstenskvinnan är en saklig genomgång av vardagslivet i öst, med bevakning och tvång, men också av livets glädjeämnen.

Gunilla Lindberg