En smygande statskupp

Premiärminister Ewa Kopacz har i veckan möblerat om i regeringen. Tre ministrar och flera biträdande ministrar, samtliga inblandade i avlyssningshärvan, har fått lämna sina poster. Parlamentets talesman Radosław Sikorski, en av avlyssningshärvans huvudpersoner, övertygades av allt att döma av Kopacz att själv lämna in sin avskedsansökan.

Avlyssningshärvan rullade upp för ett år sedan men det är först nu som premiärministern ber polackerna om ursäkt för det vulgära språket i banden, samtalens innehåll och – inte minst – för alla dessa bläckfiskar och dyra viner som förtärts på lyxkrogar för skattebetalarnas pengar.

Det krävdes en man med tvivelaktigt förflutet, Zbigniew Stonoga, och att han offentliggjorde åklagarmyndighetens utredningsmaterial på Facebook för att få allt detta att inträffa. Inför den annalkande valkampanjen och med dalande sympatisiffror för regeringspartiet PO (Medborgarplattformen) ville Kopacz bli av med dem som associeras med de för övrigt illegala inspelningarna. För att rädda det som räddas kan av partiet.

Det cirkulerar många rykten om att det finns flera inspelningar som ska utnyttjas under valkampanjen i höst. Utnyttjas av vem? Kanske av oppositionspartiet PiS (Lag och Rättvisa). Det var nog därför Kopacz tydligt ville markera att hon tar avstånd från detta. De avlyssnade är inte misstänkta eller ännu mindre anklagade för något men att associeras med dem skulle omöjliggöra regeringens arbete, säger en av premiärministerns medarbetare till tidningen Gazeta Wyborcza.

Så PiS kräver regeringens avgång och upplösning av parlamentet. Med tanke på att väljarbarometrarna visar på att PiS får allt bättre resultat är det föga förvånande: det ligger i PiS intresse att tidigarelägga parlamentsvalet. Krzysztof Szczerski, PiS starke man och den blivande presidenten Andrzej Dudas närmaste medarbetare, basunerar ut i medierna att endast Duda kan garantera lugn och stabilitet i landet.

Men Kopacz och PO har inga planer på att lämna ifrån sig makten. För att visa på partiets förmåga till förnyelse utser Kopacz under de närmaste dagarna nya ministrar. Med stor sannolikhet kommer de att vara unga och kvinnor. På fredagen meddelade president Bronisław Komorowski att det blir han som bestämmer datum för parlamentsvalet i höst.

Kommentar Dorota Tubielewicz Mattsson

Dorota Tubielewicz Mattsson

Det är tydligt att medan oppositionen gör allt för att destabilisera det politiska läget i landet, försöker presidenten och premiärministern lugna de upprörda känslorna och motverka destabiliseringsförsöken.

Vad är kontentan av det hela? Jo, det är en tyst och smygande statskupp vi bevittnar i Polen. Zbigniew Stonoga kan snart vara mannen som orsakat regeringens fall. Vem eller vilka som står bakom honom och hans förehavanden kan man bara spekulera om. Klart är det dock vilka som har mycket att vinna på att regeringspartiet PO bryter samman.