Enmansvalkretsar viktigast för Kukiz

Paweł Kukiz viktigaste fråga är enmansvalkretsar.  Foto: Kukiz Facebooksida.

Paweł Kukiz viktigaste fråga är enmansvalkretsar.
Foto: Kukiz Facebooksida.

Om jag får tillräckligt många röster i parlamentsvalet i oktober vill jag i första hand ändra grundlagen. Och jag skulle förmodligen få med mig PiS (Lag och Rättvisa) där, säger Paweł Kukiz, den f.d punkrockaren som fick 20 % av rösterna när han ställde upp i presidentvalet i maj, till tidningen Rzeczpospolita.

Hans stora fråga är att Polen bör införa enmansvalkretsar (Jednomandatowe okręgi wyborcze, JOW) för att öka demokratin i landet.

Och han räknar med hjälp från det nationalkonservativa oppositionspartiet PiS, vars kandidat Andrzej Duda vann presidentvalet, och som gått starkt framåt i opinionsmätningarna på senare tid.

Kukiz vill också stärka presidentens makt.

I den folkomröstning som hålls den 6 september ska polackerna ta ställning till tre frågor: enmansvalkretsar, partistödet och delar av skattelagstiftningen.

Partistödet kan Kukiz acceptera ytterligare några år till, men i princip är han ytterst skeptisk till det politiska etablissemanget med politiker av olika färg som avlöser varandra på regeringstaburetterna utan att befolkningen märker mycket av den positiva ekonomiska utvecklingen.

Många menar att politiker som var med under kommuniststyret i alltför stor utsträckning fortfarande sitter kvar på inflytelserika poster – trots att alla som innehar någon högre offentlig post måste rapportera eventuellt samröre med regimen under kommunisttiden.

Så här 26 år efter järnridåns fall ligger frågan om deras skuld i Guds hand, säger Kukiz till tidningen. Men många har inte bekänt sitt förflutna, och de är i en känslig position. Därför ska de som ställer upp för mitt parti vara mellan 25 och 45 år – då är de för unga för att kunna ha varit involverade i systemet före 1989.

Han utesluter inte att han kan göra undantag t.ex för Magdalena Ogórek från SLD (Vänsteralliansen) och nationalisterna Marian Kowalski och Grzegorz Braun. Alla tre ställde upp i presidentvalet men fick bara ett fåtal röster.

Han anser också att ett andra Polen bör etableras utomlands bland de flera miljoner polacker som flyttat till Tyskland, Storbritannien, Norge Irland och andra länder.

Vi behöver skapa en lobbyorganisation utomlands, i stil med den som judarna har, säger han. (Polskie Radio 10 juli 15)