Ett historiskt Skansen – med både skämt och allvar

Kasjubien – ibland kallat Lilla Schweiz – är en naturskön region sydväst om Gdańsk, som är väl värd ett besök. När du är på resande fot i detta område, ta gärna en tur till Kasjubien och till ett Skansen, som är lite annorlunda.

3-husetCMYK

Upp- och nervända huset i Szymbark.

Detta Skansen ligger ca 5 mil sydväst om Gdańsk på vägen till Koś-cierzyna och är en pärla för dem som är intresserade av polsk historia och också vill ha en annorlunda upplevelse. På sommaren är det ett mycket populärt utflyktsmål för turister från alla håll och för en billig penning får man flera olika upplevelser i det stora skogsområdet.

Här finns ett upp- och nervänt hus i trä, Dom do góry nogami, som ska symbolisera vår moderna och ofta oförklarliga tid. Det byggdes som en symbol för den kommunistiska tiden och för vår upp- och nervända tid med terrorism och hotbilder. Initiativtagaren, Daniel Chapiewski, menar att huset egentligen skulle stå i Gdańsk, som en hedersbetygelse till Solidaritet och dess arbetare som 1989 såg till att den kommunistiska eran tog slut.

Här kan du också gå in och jag lovar att du kommer att känna dig helt omtumlad, förvirrad och snurrig efter en kort stund. Det kan nämnas att huset tog drygt 100 dagar att bygga i jämförelse med ett 30-tal dagar i vanliga fall. Varför då? Jo, snickarna fick ta paus varannan timme, eftersom deras balanssinne påverkades kraftigt under bygget.

Hemlig krigsbunker

Museet

Museet

För den historieintresserade finns en bunker, en rekonstruktion av en bunker för den hemliga krigsorganisationen Gryf Pomorski.

I en av de underjordiska salarna kan man uppleva ett två minuter långt ljudspel, som förmedlar ett obehagligt och verklighetstroget intryck av bombardemangen under kriget. En illustrativ och pedagogisk utställning finns också att beskåda under promenaden under jorden.

I området finns också ett 240 år gammalt hus, som transporterats mer än 8.000 km från Sibirien. Där finns en utställning med brev och fotografier, som berättar hur det hårda livet kunde te sig för de olyckliga människor som har deporterats under flera århundraden av de ryska makthavarna.

Sammanlagt har under åren 1939-1956 ca 2 miljoner polska medborgare deporterats till Sibirien – en ohygglig siffra.
Här står också ett gammalt lok med vagnar, som visar hur de polska medborgarna deporterades till ett okänt öde i Sovjetunionen. Resan för de deporterade tog upp till tre månader och i varje vagn fanns minst 50 människor som trängdes på det lilla utrymmet.

Världens längsta bräda

Världens längsta bräda

Världens längsta bräda

Men i detta Skansen i kommunen Szymbark hittar du också världens längsta bräda – allt godkänt av Guinness – 36,83 meter lång, sågad från ett 120 år gammalt träd. Den väger 110 kg och det krävdes 34 man för att bära in det.

En konferensanläggning byggs, du kan fiska och grilla forell, titta på brödbakning eller köpa kasjubisk korv. Trängseln var stor vid vårt besök där i augusti.

Inom området finns dessutom stor visning och tillverkning av trähus av olika modeller.

Karin Maltestam

Mer info >>