Ett modernt Polen med rötterna i det förflutna

Georg van der Weyden
Kjell Albin Abrahamson

Poland through foreign eyes
/Polska oczami obcokrajowa
2010

När en bildens och en ordets mästare slår sig samman för att presentera Polen i bild och ord väcks förhoppningen att resultatet ska bli bra bra. Det är ett realistiskt hopp, fotoboken Poland through foreign eyes är rentav lysande.

Georg van der Weyden är svensk fotograf med bakgrund i mode- och produktfoto. 2003 kom han till Polen, utrustad av de vanligaste fördomarna om Östeuropa. Med sina bilder skulle han berätta historien om Polen för ett franskt magasin.

Uppgiften visade sig vara nästan ogenomförbar – han fann det omöjligt att sammanfatta ett så mångfacetterat land på det begränsade antal bilder som ryms i ett magasin.

I Poland through foreign eyes har van der Weyden sju år senare gripit möjligheten att visa fram det Polen han kärleksfullt utforskat med sin kamera.

Introduktionen har skrivits av Kjell Albin Abrahamson, Sveriges Radios mångårige Östeuropakorrespondent. Med sin stora Polenkunskap och sin språkliga pregnans har han också formulerat mestadelen av de ofta finurliga bildtexterna och ökar med dem förståelsen för vårt södra grannland och dess befolkning.

Andra som bidragit till tolkningen av bilderna är Augusta Papp, Agnieszka Weseli, Ed Wright och Anna J Kutor.

Upplägget är utmärkt – bilderna är sorterade efter ämne som dessutom har fått ett polskt färgtema, urvalet är omväxlande, en frimärksstor karta i anslutning till varje bild visar var i Polen motivet finns.

Att presentera en bok om det moderna, komplexa Polen är en ömtålig, svår, spännande och riskfylld uppgift, skriver van der Weyden, det känns som att tassa runt på ett minfält. Och det är lätt att förstå, uppfattningarna om Polen är många och det är lätt att trampa fel. Det finns en bild av en gammal rustning – på hjälmen finns skydd också för soldatens mustasch. Vi drar på munnen – men var försiktig, skriver Kjell Albin Abrahamson, polackerna tycker inte om att man skrattar åt deras historia.

En bild ur sektionen Beliefs (Tro): Polackerna tror uppenbarligen starkt på kärleken: medelåldern för nygifta är lägst i Europa. Märkligt nog är födelsetalet också bland de lägsta i Europa.

Poland through foreign eyes är full av oväntade motiv och underfundiga vinklar. Samtidigt som de självklara bilderna också finns med – fast på van der Weydens eget sätt och med kunskapsmättade bildtexter.

Fotoverket blir en bild av det moderna Polen med dess tydliga rötter i det förflutna. Få länder håller sin historia så levande som polackerna. Inte minst åren 1959-89 vill man ständigt påminna om, men också heroiska insatser i det förflutna från 1400-talet och framåt ligger nära ytan i det kollektiva polska medvetandet. Den självklara patriotismen, anknytningen till katolska kyrkan, kulturen, syns i det dagliga livet på ett sätt som kan vara svårt att sätta sig in i för till exempel en sekulariserad svensk, men Georg van der Weydens bilder och Kjell Albin Abrahamsons texter gör det spännande – och lättare. Det är en ren njutning att ta sig igenom detta innehållsrika verk.

Ska jag komma med någon form av påpekande, så får det bli att texterna ibland är svåra att läsa när de ligger på färgrik bakgrund.

Gunilla Lindberg

Poland thorugh foreign eyes går att köpa i Polen eller via van der Weydens webshop >>.

Georg van der Weyden ställer ut sina bilder i Storbritannien under Polish Cultural Weeks i vår.

Den här gamla rustningen kan uppfattas som lustig, men se upp, polacker gillar inte att man skojar med deras historia.

Den här gamla rustningen kan uppfattas som lustig, men se upp, polacker gillar inte att man skojar med deras historia.

Skidåkarens perspektiv.

En ny generation artister följer mästarna Matejko och Krynicki i spåren.

Religionen är viktig i Polen. Här ser vi vackra blomsterarrangemang längs en två km lång processionsväg i Spycimierz i centrala Polen.

Från den 5:e maj och tre veckor framåt visas Georg van der Weydens bilder på Ulster Museum”i Belfast, Nord Irland.

Dessutom pågår diskussioner om att ha en utställning i Visby i samband med politikerveckan.

 

Mersmak? Här finns fler bilder >>