Ett ögonblick, Emilia Mattsson …

Emilia Mattsson

Emilia Mattsson

du skriver poesi och artiklar. Du pratar i radio. Och nu ska du ska en utställning på Östersjöfestivalen i Karlshamn. Har du blivit målare också?

Så länge jag kan minnas så har jag alltid tyckt om att teckna och måla. Att helt enkelt bara kladda. Då var det mycket ritblock och vanliga pappersark och en massa tuschpennor. Nu när man har vuxit upp en smula så är det mer seriöst med staffli, målarduk och en massa penslar.

Den allra största avkopplingen för mig är att måla till tonerna av mjuk och härlig jazz eller soul. Jag lyssnar mycket på polska artister som Edyta Górniak, Monika Brodka eller Sylwia Grzeszczak.

Jag har en förkärlek till abstrakt konst, jag dras till tanken att skapa något som inte liknar något annat. Jag tycker också mycket om porträtt och på senare tid har jag gjort många sådana, mest p g a beställningar jag har fått av folk. För det mesta visar dem mig ett foto som jag utgår ifrån och skapar sedan något i akryl, men jag är inte heller främmande för akvareller eller olja.

För tillfället har jag många olika projekt på gång – ett av dem är min pågående serie med Polen-tema. Här tolkar jag fritt vad Polen och det polska betyder just för mig och målar därefter. Jag har aldrig haft en egentlig utställning förut, oftast har jag bara målat något och sen gett bort det i present. På så vis har jag spridit mitt rykte inom en mindre krets.

Det är alltid spännande när man ska börja på en helt ny tavla. Jag brukar sitta en stund framför den tomma vita duken med penseln i hand och bara titta. Efter en kort sekund ”ser” jag linjer och drag framför mig och händerna börjar skapa. Man vet aldrig vad man kommer att titta på när man lägger ner penseln igen.

GL

Här är några av Emilias bilder:

Alice-Cooper

Alice-Cooper

Angelina-Jolie

Angelina-Jolie

Sophie-Zelmani

Sophie-Zelmani

polish-eagle

polish-eagle

Polska!

Polska!