Ett ögonblick Stanislaw Godula …

Stanislaw Godula.Foto: Ewa Godula.

Dina bildreportage ligger än en gång högst på listan över det som är mest läst i webb-Bulletinen. När började du fotografera?

Det var när jag gick på gymnasiet. Två av mina skolkamrater hade kamera, och jag märkte att de som fotograferades blev jätteglada.

Magin, styrkan, det positiva mottagandet och att man kunde få betalt för en bra bild – det var attraktivt också för mig under skoltiden. Eftersom folk behövde skarpa fotografier tog jag hjälp och råd av mina kamrater för att lära mig. Jag fick en kick när jag första gången fick en bild publicerad i det konstnärliga magasinet Radar 1969. Det var ett porträtt av den mycket populäre sångaren och kompositören Czesław Niemen. 1972 gav han konsert i Lund där jag tog en del bilder. När jag senare träffade honom i Warszawa kunde jag överlämna bildreportaget från Sverige som en liten gåva.

När fick du din första kamera?

Det var 1966, när jag hade tagit min examen på Tekniska Högskolan i Warszawa. Min far köpte en kamera till mig, en tysk Praktica Nova med ett av de bästa objektiven, Tessar 2,8/50 mm.

Har du någon fotoutbildning?

Nej, men jag har gått på många fotokurser med berömda polska fotografer som lärare – bland andra Wiktor Wołkow och Tadeusz Budziński.

Vad tycker du är roligast att plåta?

Natur och människor, musiker och sångare under en konsert.

Fotografering är magi som kräver fotografens hjärta och respekt för objektet. Mitt kriterium: ett objekt måste vara trevligt, skönt, vänligt och behagligt för ögat. Jag undviker fula, ledsamma, tråkiga, dåliga och kontroversiella ämnen på mina fotoutställningar.

Berätta något roligt minne från ditt liv med kameran!

Det var en oförglömlig konsert i Warszawa med den världsberömda sicilianska sångerskan Concetta Gangi Farida 1970. Fyrtio år senare fick jag tag i hennes adress av redaktör Krzysztof Wodniczak från Poznań. Långt om länge kunde jag skicka bilderna från konserten till henne på Sicilien.

En annan gång, det var 2009, då fotograferade jag ett möte där Estlands president Thoomas Hendrik Ilves träffade polska affärsmän. Jag fick tillfälle att prata lite med honom och det visade sig att han är född i Stockholm.

Berättat för
Gunilla Lindberg